Naar inhoud springen

Peter Beerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Beerman deed in 1971 eindexamen aan de Hoge School voor de Kunsten, afdeling Toneelschool. In een relatief korte open relatie met toneel en film heeft Peter Beerman veel beroepservaring kunnen opdoen, na alle opgedane ervaringen op lagere en middelbare school. Uiteindelijk kwam hij in dit werkproces uit als schrijver, dichter, acteur, huisman en ideologiecriticus.
[bewerken | brontekst bewerken]

Biografie (deze biografie is een autobiografie in de hij-vorm stijl en is naar waarheid geschreven)

"Met toneelspelers op de planken tussen letters en regels"

Peter Beerman (1947, Amsterdam) is een Nederlandse acteur. Hij studeerde drie jaar Lyceum aan het Cartesius Lyceum in Amsterdam en een 4e keuzejaar H.B.S. A, waarna hij besloot de maatschappij te verkennen. Hij was actief als demonstrant bij verschillende vredesdemonstraties, w.o. anti-Vietnam-oorlog demonstraties. en tegen de experimentele proefexplosies van de atoombom, o.a. die bij koraalriffen. Op jonge leeftijd deed hij mee met acties tegen de vervuiling van de Rijn door de BASF fabrieken in Duitsland, producenten van geluidsbanden. (Bestaan niet meer) Hij participeerde in enkele acties voor “De Republiek van de Lage Landen”. Later verkoos hij een neutraler standpunt over de organisatie van de Staatsorde. Hij protesteerde tegen de Russische experimenten met dieren waarbij een hond een extra kop kreeg aangenaaid. Hij was als dichter actief die voordroeg in ruïnes van afbraakpanden tijdens de Provo periode. Hij vervreemde vroeg van de Provocultuur wegens verschil van inzichten in het burgerlijke leven, autoritair gedrag, verslavingen, gewelddadig verzet of evolutie!

Werkzaamheden

Hij leerde op zeer jonge leeftijd buiten schooltijd voor winkelverkoper en rekende af met de eerste elektrische rekenmachines voor de kassabon (de eerste grillkippen), werkte in slechte arbeidsomstandigheden als typist (op de eerste elektrische schrijf- en boekhoudmachines), als lichtdrukker van adresbestanden voor commerciële doeleinden (Beroep bestaat niet meer), postkamer medewerker, als telefonische algemeen vertegenwoordiger (“general representative”). Van zijn salaris betaalde hij acteerlessen bij actrice Els Bouwman.

Studie

Na een oriënteringscursus deed hij met goed gevolg toelatingsexamen aan de Academie voor Dramatische Kunst, Theaterschool. Dankzij een beurs kon hij van 1968 tot en met 1971 lessen/colleges volgen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar hij met goed gevolg eindexamen deed in toneelspel (De Pedagoog, James Saunders) en theorie (Dramaturgie, Lorenzaccio, van Hoorspel naar Karakter, Bertolt Brecht, Konstantin Stanislavski), en het ontstaan van het Middeleeuws theater uit liturgie en kerkdienst.

Sindsdien was Peter Beerman in enkele uiteenlopende producties te zien, en speelde hij een rol in de korte film: "Het Bevrijdingsfeestje" van Hans Hylkema uitgezonden door de VPRO.

Peter Beerman haalde daarnaast in 1986 een propedeuse Sociale Academie, waarna twee jaren Psychologie (UvA) volgden. Een inspirerende bron voor theater maken lag besloten in gunstige perspectieven voor twee scripties. Zijn interesse betrof het verruimen van communicatiekansen voor mensen in een isolementspositie met de technologie van telefoonboxen. In het zichtbaar maken van biochemische, psychologische afhankelijkheid van softdrugs lag een tweede kans besloten dit issue in een theatrale uitwerking onder te brengen (monoloog & dialoog). Financiële problematiek en gebrek aan medewerking sneeuwden dit plan onder.

Finsterwolde en verder…Wirdum…Tzum…Maastricht…Hasselt…Gent…Brussel…Vries…Annerveens Kanaal…Eexterzandvoort…Wijtgaard…Heerhugowaard

In 1990 verliet hij Amsterdam, zijn geboortestad, als kind speelstad waar hij onderwijs genoot. Hij vond zijn weg naar de communistische gemeente Finsterwolde. In het gereformeerde geloof daar vond hij een communistische Christus. Het was een mening van Koningin Juliana dat Christus een communist geweest zou kunnen zijn. Hij liet zich dopen door dominee Hiemstra. Hij maakte kennis met een doopbroeder en een buurjongen die hem kennis van PC en internet bij brachten.

Spirituele vorming

Om in de verschillende godsdiensten overeenkomsten, verschillen en tegenstellingen te vinden (polemiek), werd hij ook lid van het gnostiek christelijke Lectorium Rosicrusianum. De tegenstellingen opzoeken lag in zijn aard. Hij bezocht katholieke kloosters waar de leer van Franciskus met zowel identificatie met de Natuur als met de armoede (eenvoud), hem boeide. Zijn colleges Theologie (RUG) gaven aanleiding tot een onderzoek naar de relatie tussen Klassiek Grieks en Klassiek Romeins Theater en de Bijbel. Hij publiceerde teksten in een Blog over de relatie geloof, Bijbel, wetenschap (hypothesevorming, logica, verificatie, falsificatie) kunst en Veganisme met verwijzingen naar films en theater (catharsis). Thuis stonden het liberaal communisme en het humanisme centraal. Hij volgde workshops geleid door schrijvers (drama en scenario), dichters en columnisten, biografen. Tussen 2012 en 2016 publiceerde hij dagelijks verhalen, gedichten en opinies onder het pseudoniem RazdovanArbit in het voormalig vrij toegankelijke Blog "Schrijf" van de digitale krant 'Trouw' (o.a. bestemd voor 'Verhalen voor voordrachten'). Het waren bijdragen in een van de eerste digitale uitgaven van Trouw.

Nu

Vooruitlopend op het schrijven van een boek houdt hij een blog bij over zijn studie-ervaringen aan de Theaterschool in de periode van Actie Tomaat en de Maagdenhuisbezetting (1969). Hierin beschrijft hij o.a. de invloed van acties op het studieproces en hoe spontane traumaverwerking, carrière planning, de naoorlogse periode van de Koude Oorlog, het studieverloop kunnen beïnvloeden.

Ideologiecriticus

Zijn ontwikkeling naar schrijver ideologiecriticus verliep via de route: politiek georiënteerde familie, studie aan de Hogeschool voor de Kunsten, afdeling toneel, Sociale Academie en Psychologie UVA en colleges RUG. Met name de bestudering van “maatschappelijk en politiek georiënteerde toneel en scenarioschrijvers”, zijn vorming door het theater tot toneelspeler, zijn tot op heden bepalend voor zijn ideeën over de inhoud van ideologiekritiek. Te weten de schrijvers: Bertold Brecht, Tankred Dorst, Heiner Müller, Fassbinder, Friedrich Schiller, Alfred de Musset, George Büchner, Federico García Lorca, Erwin Piscator, Antone Artaud, Living Theatre (Judith Malina and Julian Beck), La Mamma Theatre, Franciscus van Assisi, Jean-Luc Godard, Meester Eckhart, Shakespeare, Euripides, Aischylos, Sophocles, Seneca. Verder politicologen zoals Marcuse, Miliband, en Marx, essays Machiavelli, Foucault (artikelen)

Referenties:

Zie voor enkele voorstellingen en biografisch profiel:

https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Peter Beerman

Zie voor ideologische geïnspireerde teksten in blog MIDDENDOOR:

https://middendoor.blogspot.com

Voor gedichten :

https://petersgedichtenblog.blogspot.com/

Blog over Veganisme en spiritualiteit

https://petersspiritueeldagboek.blogspot.com/