Peter Seilberger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Seilberger
Peter Seilberger en andere leden van Tee Set, 1968
Algemene informatie
Geboren 1944Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats DelftBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep pianist, componist
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief geweest in Tee Set
Functie(s) organist
In deze formatie juli 1968
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Peter Seilberger (Delft, 1944) is een Nederlands pianist.

Opleiding en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Op twaalfjarige leeftijd begon Seilberger met pianospelen. Zijn zus Sonja had pianoles en zo kwam er een piano in huis. Al snel kreeg hij thuis les van Ton Langenberg, die hem leerde alle bekende nummers te spelen. Vanaf zijn 14e jaar speelde hij als entertainer en achtergrondpianist in restaurants en cafés. Met gitarist Jan Banga richtte hij in 1959 The Bridgetown Jazzband op. Daarin speelde ook de 12-jarige Carry Janssen.

Seilberger deed een opleiding aan de Rijkskweekschool in Den Haag. Na behalen van zijn examen werkte hij enkele jaren als onderwijzer op de Galvanischool in Den Haag.

Popbands 1968-1972[bewerken | brontekst bewerken]

Ondertussen was de jazzband verruilt voor de groep Moody Sec met Wil Matla. Daarna speelde hij in Just Colours. Toen die band de naam veranderde in Act of Love zegde Seilberger in 1968 zijn baan op om in Duitsland te gaan spelen. Na een maandcontract in Lübeck kwam de band terug naar de Beatclub in Scheveningen. Daar werd Seilberger gescout door The Kuppens, de manager van Tee Set.[1][2] In deze periode (juli 1968 - april 1969)[1] schreef hij twee nummers: Sittin' on the Highest Mountain en Good Old John. Ook voor andere groepen, zoals Penny Wise en Ferrari, schreef Seilberger enkele nummers. En ook voor Jackie Cornell maakte hij het romantische nummer Litlle Jane!

In 1969 verliet Seilberger Tee Set en ging verder met The Nicols, een band die heel veel optredens had. Vanaf 1970 ging de band verder als Fairy Tale. Onder leiding van Peter Koelewijn werden een aantal singles uitgebracht met vele composities van Seilberger. De hele band ging in Friesland op een boerderij wonen. Daar sloot ook gitarist Martin van Wijk zich aan bij de band.

Na een jaar verliet Seilberger de boerderij om terug te keren naar Den Haag. Daar voegde hij zich bij Big Wheel, een band met de hit If I Stay Too Long. Samen met Rudy Bennett werkte hij aan een nieuwe formatie. Dat werd Jupiter.[3] Er werden in een jaar drie singles uitgebracht van de groep. Seilberger verliet de groep om eind 1972 terug te keren naar het onderwijs.