Peter Slabbynck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Peter Slabbynck
Peter Slabbynck
Algemene informatie
Volledige naam Peter Slabbynck
Geboren 8 mei 1962
Geboorteplaats BruggeBewerken op Wikidata
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) Rock
Beroep Zanger en auteur
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Red Zebra
Functie(s) Zanger
In deze formatie 1978-1986
1992-heden
Actief in De Lama's
Functie(s) Zanger
In deze formatie 1993-1995
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Televisie

Peter Slabbynck (Brugge, 8 mei 1962) is een Belgische zanger, voornamelijk bekend van Red Zebra en De Lama's.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Slabbynck zet zijn eerste muzikale stappen omstreeks 1978 met de The Bungalows. De line-up vertoont veel gelijkenissen met het latere Red Zebra, enkel Hazy en Johan Isselée doen dan nog niet mee. In 1980 neemt de band deel aan Humo's Rock Rally en behaalt een finaleplaats, niet veel later brachten ze hun debuutsingle en grootste succes I Can't Live in a Living Room uit. Een jaar later (1981) bracht de groep haar eerste mini-album Bastogne uit. In 1983 volgt Maquis en in 1984 Always. Twee jaar later, in 1986, split Red Zebra.

Het is een tijdlang stil rond Peter Slabbynck, maar in 1993 keert hij terug naar het podium met de De Lama's. De groep bestaat verder uit onder andere Kloot Per W, Mies Meulders en Karel Theys. De band viel echter snel uiteen daar de meeste leden nog in andere bands actief waren en hun nummers omwille van de teksten niet altijd opgepikt werden door de radio.

Niet veel later, na enkele succesvolle reünieconcerten volgt een nieuw Red Zebra-album A Red Zebra Is Not a Dead Zebra ('94) en is de groep terug op track. In 1997 volgt Mimicry. Na de verkiezingen van 1999 was hij zelfs even woordvoerder van de Vlaamse minister van Cultuur, Stedelijk- en Jeugdbeleid Bert Anciaux. Na enkele maanden hield hij deze functie voor bekeken om keert terug naar zijn oude job als copywriter.[1] In 2001 volgt een nieuw album Last Band Standing, een jaar later (2002) volgt Don't Put Your Head in a Bucket, in 2004 Kookaburra en ten slotte Eighties in 2008.

In 2006 liet hij opnieuw politiek van zich horen en richtte De Brugse Stadsguerrilla op, uit onvrede met het nieuwe stadsbestuur van Brugge. In december veranderde hij echter het geweer van schouder en richtte Brugs Actie Front (BAF) op. Deze solo-organisatie stelde zich als doel om kritisch en ludiek op de actualiteit in te spelen.[2]

Begin december 2010 kwam het opnieuw tot een split binnen de groep, waarop Slabbynck nieuwe bandleden voor Red Zebra rekruteert. In 2011 bracht deze "nieuwe" Red Zebra het nummer No kitchen in the House uit. Het nummer is een compositie van Fred Angst (bekend van o.a. Aroma di Amore), de productie werd verzorgd door Mauro Pawlowski die tevens de drumpartij in speelde. In de nieuwe band was onder meer Kloot Per W (De Lama's) actief.[3]

In 2012 trad hij samen met Tine Vandenbussche op met het kindertheaterstuk De Windhond. Het stuk ging in première bij De Vieze Gasten te Gent.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Compilaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Red Zebra - From Ape to Zebra (1992)
  • Red Zebra - The Art of Conversation (2002)[5][6]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]