Peter van Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter van Portugal
1392-1449
Infante d pedro duque de coimbra.jpg
Infante van Portugal
Periode 1392-1449
Hertog van Coimbra
Periode 1415-1449
Voorganger geen
Opvolger George (in de 2e creatie)
Vader Johan I van Portugal
Moeder Filippa van Lancaster
Armas duques coimbra.svg
Wapen van Peter

Peter van Portugal, hertog van Coimbra (?, 9 december 1392 - Slag bij Alfarrobeira, 20 mei 1449) was regent van het koninkrijk Portugal uit het Huis Aviz.

Biografie[bewerken]

Peter van Portugal was een zoon van koning Johan I van Portugal en Philippa van Lancaster. Hij werd in 1439 benoemd tot regent van Portugal als plaatsvervanger voor de toenmalige koningin Eleonora van Aragón, die bij het Portugese hof in ongenade was gevallen.

Peter was een van de favoriete zonen van Johan I van Portugal, die voor een uitstekende opleiding voor Peter had gezorgd. Hij groeide op in een rustige omgeving, vrij van de intriges die aan het hof gebruikelijk waren. In 1415 vergezelde hij zijn vader bij de verovering van Ceuta en werd de dag na de verovering tot ridder geslagen.

In 1429 trouwde hij met Isabella van Aragón, gravin van Urgel.

Peter regeerde over Portugal zolang Alfons V, de zoon van de voormalige koning, nog minderjarig was. Peters halfbroer Alfonso, de graaf van Barcelos, was zijn grootste rivaal en deze slaagde erin om de jonge koning voor zich te winnen.

Ondertussen voer het land wel bij de regering van Peter. Zijn broer Hendrik de Zeevaarder organiseerde ontdekkingstochten over de Atlantische Oceaan.

Toen Alfonso V meerderjarig werd, keerde hij zich tegen Peter, en verklaarde alle wetten en verordeningen die tijdens diens regentschap waren afgekondigd als ongeldig. Peter werd beschuldigd van een samenzwering tegen de koning, iets wat later onjuist bleek te zijn, en er brak een oorlog uit. Tijdens de Slag bij Alfarrobeira werd Pedro verslagen en stierf op het slagveld.

Hierna viel het land min of meer in handen van zijn halfbroer, de hertog van Bragança.

Huwelijk[bewerken]

Uit het huwelijk met Isabella van Aragón werden zes kinderen geboren: