Philippe Bernaerdt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philippe Bernaerdt (17de eeuw) ook Beernaerts of Bernaert, was een Zuid-Nederlandse schilder, vooral in Brugge gevestigd.

Levensloop[bewerken]

Bernaerdt werd in 1677 in Brugge als vrijmeester in de gilde van meester-schilders aanvaard. Waar en wanneer hij geboren werd, is niet bekend. Zijn overlijdensdatum is al evenmin bekend.

De enige bekende data zijn die van zijn schilderwerk dat zich situeert tussen 1674 en 1679. Het is dus duidelijk dat hij al een hele tijd in Brugge werkte, voor hij in de schildersgilde werd opgenomen.

Werk[bewerken]

  • Onze-Lieve-Vrouw van Smarten en de zielen van het vagevuur (1674), bewaard in de Brugse Sint-Jakobskerk.
  • De Raad van de Brugse chirurgijnen (1677), gedateerd en gesigneerd door Philips Bernaert, portretteerde het dozijn Brugse chirurgijnen, onder het voorzitterschap van Thomas Montanus.
  • De anatomische les (1679) is een werk uitgevoerd in de Hollandse trant. Het herinnerde aan de eerste les in de ontleedkunde die in 1679 in Brugge werd gehouden. Op het document dat de bestelling bevestigde werd de schilder genoemd als Philips Bernaert.
  • Tussenkomst van Onze Lieve Vrouw voor het mensdom ook bekend als Maria, toevlucht van de zondaars ( ) bewaard in de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Tussen de aarde en de hemel zweeft Maria op wolken, omgeven door engelen. Zij bemiddelt tussen de Heilige Drie-eenheid en de mensen op aarde. Koning David, de apostel Petrus en Maria Magdalena, drie grote zondaars die vergiffenis kregen, zijn er te zien.

Literatuur[bewerken]

  • A. JANSSENS DE BISTHOVEN, Zeventiende-eeuwse potretten van Brugse geneesheren, in: Album Archivaris Jos. De Smet, Bruuge, 1964.
  • Jean-Luc MEULEMEESTER, Jacob van Oost de Oudere en het zeventiende-eeuwse Brugge, Brugge, 1984.
  • Robert A. C. PANNIER, Van gissen naar weten. De geneeskunde in Brugge in de 17de eeuw, de tijd van Thomas Montanus, Brugge, 2008.
  • Erik MULS, Het altaarstuk O.-L.-Vrouw van Smarten, voorspreekster van de zielen van het vagevuur (1674) van Philips Bernaerts in de Sint-Jacobskerk te Brugge, in: Brugs Ommeland, 2017.