Phillip Wilson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phillip Wilson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren St. Louis, 8 september 1941
Overleden New York, 25 maart 1992
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant
Instrument(en) Drums, percussie
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Phillip Wilson (St. Louis, 8 september 1941New York, 25 maart 1992) was een Amerikaanse jazzdrummer en -percussionist van de modern creative-jazz.

Biografie[bewerken]

Wilson had als kind vioolonderricht en speelde in plaatselijke trommelbands zoals de Tom Powell Post. Onder invloed van zijn leraar James Meredith kwam hij in aanraking met de jazz. Hij speelde tijdens zijn middelbare schooltijd met Oliver Lake en Scrooge Harris. Op 14-jarige leeftijd volgden eerste professionele optredens met de organisten Don James en Freddie Washington. Op 16-jarige leeftijd werd hij lid van het orgeltrio van Sam Lazar, bij wie hij vier jaar bleef, o.a. met optredens in Minton's Playhouse in New York. Tot 1964 speelde hij in verschillende rhythm-and-blues-bands, in St. Louis met Lester Bowie en begeleidde hij soulzangers. In 1965 verhuisde hij naar Chicago, werd hij actief in de AACM en behoorde hij tot verschillende bands van Roscoe Mitchell, waaronder diens Art Ensemble, waaruit het Art Ensemble of Chicago ontstond.

Vanaf 1967 speelde hij in de Butterfield Blues Band, waarmee hij drie albums opnam en verschillende rockbands. Wilsons song Love March, die hij schreef met Gene Dinwiddie, werd door de band gespeeld in Woodstock en in 1970 op het livealbum van het festival uitgebracht. Begin jaren 1970 formeerde hij met Dinwiddie en een ander bandlid Buzz Feiten de jazzrock-band Full Moon, waarmee een album ontstond.

In 1975/76 was hij als studiomuzikant werkzaam bij Stax Records in Memphis, verhuisde hij daarna naar New York, waar hij in het loft- en freejazzcircuit werkte met Hamiet Bluiett, Lester Bowie, Anthony Braxton, John Carter, Julius Hemphill, Frank Lowe, James Newton en o.a. te horen was op Wildflowers. In 1976 werkte hij mee aan David Murrays debuutalbum Flowers for Albert. In 1978 concerteerde hij met een eigen formatie tijdens het Moers Festival met Olu Dara, Frank Lowe en Fred Williams. Tijdens de jaren 1980 was hij lid van Lester Bowie's Brass Fantasy, diens From the Roots to the Source en diens orgelensemble (The Organizer, DIW, 1991).

Overlijden[bewerken]

Phillip Wilson werd in maart 1992 op 50-jarige leeftijd vermoord in de buurt van het Central Park.

Discografie[bewerken]

Albums onder zijn eigen naam resp. als co-leader
Albums als begeleidingsmuzikant
  • 1967-1968: Art Ensemble 1967-68 (Nessa Records)
  • 1978: Lester Bowie: The 5th Power (Black Saint)
  • 1979: John Carter: Variations on Selected Themes for Jazz Quintet (Moers Music)
  • ????: Frank Lowe: Inappropriate Choices (ITM Records)
  • 1976: James Newton: Portraits (India Navigation)

Literatuur[bewerken]