Naar inhoud springen

Piet van den Kerkhoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2020 om 09:00. (Lint-fouten: Wikilink in externe link (help mee))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Piet van den Kerkhoff
Piet van den Kerkhoff
Volledige naam Pieter van den Kerkhoff
Geboren 31 oktober 1905
Overleden 31 oktober 1968
Beroep(en) organist
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Pieter van den Kerkhoff (Vlaardingen, 31 oktober 1905Rotterdam, 31 oktober 1968 was een Nederlands organist en dirigent.

Hij was zoon van Petrus Marinus Willebrodus van der Kerkhoff en Hendrika de Zeeuw wonende aan de Eendrachtstraat. Hijzelf bleef ongetrouwd. Hij werd begraven in een familiegraf op Begraafplaats Emaus.

Hij kreeg zijn muziekopleiding bij Jan Hermanus Besselaar, organist te Rotterdam en omstreken. Daarvoor bespeelde hij al orgels in Spangen en de Finse Zeemanskerk aan de 's-Gravendijkwal. Hij werd in 1929 opvolger van zijn leraar benoemd tot organist van de Nieuwe Zuiderkerk aldaar. Hij was verder vanaf 1953 stadsorganist in Rotterdam. Voorts was hij docent aan het Toonkunst Conservatorium, alwaar hij leraar was van een jongere generatie waarvan Addie de Jong, Koos Bons en Jet Dubbeldam deel van uitmaakten. Ook gaf hij les aan de Koningin Wilhelmina Kweekschool; hij was daarin opvolger van Bernard Diamant. Hij stond als dirigent voor de Christelijke Oratorium Vereniging Rotterdam en mannenkoor Concordia.

Hij zou origineel het concert geven ter sluiting van de Nieuwe Zuiderkerk in oktober 1968, maar zijn gezondheidstoestand was daartoe te slecht; zijn leerling Aad van der Hoeven nam het van hem over, waarbij Van der Hoeven de Toccata in a mineur van Van den Kerhoff speelde. Een paar dagen overleed Piet.

Hij adviseerde bij de installatie van het kerkorgel in de Kralingse Hoflaankerk (1966). Hij ontving in 1954 samen met Marius Richters en Jacques van Elsäcker de Penning van de Leuve en was ridder in de Orde van Oranje-Nassau. [1]