Pietro Allatta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pietro Allatta (1948 ?) is een Belgisch voetbalmakelaar van Siciliaanse afkomst met een Togolese makelaarslicentie. Hij wordt ervan beschuldigd een centrale figuur te zijn in het omkoop- en gokschandaal in het Belgisch voetbal.

Allatta maakte in de jaren '80 deel uit van de entourage van Carmelo Bongiorno, die veroordeeld werd wegens het organiseren van de moord op de journalist Stéphane Steinier. In 2000 werd Allatta tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld in een groot koppelbazenproces. Hij had zich schuldig gemaakt aan belastingfraude.

Tegenwoordig is Allatta actief in de voetbalwereld. Zo was hij onder andere de manager van Anderlecht-doelman Silvio Proto. Hij wordt ervan verdacht samen met de Chinese zakenman Zheyun Ye spelers en trainers te hebben omgekocht, waarschijnlijk in opdracht van de Chinese gokmaffia.

Nadat het schandaal in België losbarstte vertrokken hij en Ye naar Finland, waar hij werkte voor de beruchte club AC Allianssi. Hij was vervolgens verbonden aan de Griekse Tweede Klasser Ethnikos Asteras. Tegen hem werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Op 20 maart 2006 meldde hij zich in Brussel bij de politie.