Pilz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pilz GmbH & Co. KG
Pilz
Hoofdvestiging te Ostfildern
Hoofdvestiging te Ostfildern
Motto of slagzin The Spirit of Safety
Oprichting 1948
Oprichter(s) Hermann Pilz
Sleutelfiguren Renate Pilz
Hoofdkantoor Ostfildern, Duitsland
Werknemers 1922 (juli 2015)
Omzet 259,3 miljoen euro (juli 2015) [1]
Website www.pilz.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pilz GmbH & Co. KG is een familieonderneming die actief is op het gebied van industriële automatisering. Naast de hoofdvestiging in de Duitse plaats Ostfildern heeft Pilz vestigingen in 31 landen en wereldwijd ruim 1900 werknemers.

Geschiedenis[bewerken]

Ondernemer Hermann Pilz richtte in 1948 een glasblazerij op in Esslingen. In de eerste naoorlogse jaren richtte het bedrijf zich op de vervaardiging van glazen instrumenten voor laboratoria en kwikrelais. In 1960 nam zijn zoon Peter Pilz het bedrijf over, die de focus verlegde naar elektronica en miniaturisatie waarbij Pilz zich specialiseerde in relais, besturingssystemen en timers. Anno 2012 is het bedrijf ook leverancier van programmable logic controllers.

Na 1967 opende de firma vestigingen in het buitenland. Pilz was de eerste fabrikant van elektronische DIN-relais, in 1970 ontwikkelde Pilz een norm voor 35 mm-montage die later zou uitgroeien tot een industriële norm. En in 1987 ontwikkelde Pilz de allereerste veiligheidsrelais, de PNOZ (Pilz Not-Aus-Sicherheitsschaltgerät)[2].

Vandaag bestaat het productportfolio van Pilz uit oplossingen voor de complete automatisering: van sensoren en besturingstechniek tot en met aandrijftechniek en software. Naast producent en verdeler van componenten biedt Pilz een waaier aan diensten voor automatisering, installatie- en machineveiligheid: van risicoanalyse tot CE-markering, engineering en trainingen op het gebied van machineveiligheid.