Naar inhoud springen

Piraterij (intellectuele eigendomsrechten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Piraterij is een bewuste schending van intellectuele eigendomsrechten. Hierbij wordt een werk van literatuur, wetenschap of kunst moedwillig gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder de uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende. Het is dus iets anders dan plagiaat, waar iemand beweert auteur te zijn van andermans werk. Vaak gaat het bij piraterij om digitale distributie via het internet of anderszins, maar ook bij goederen als merkproducten is het een probleem dat zich voordoet.

Roofdruk[bewerken | brontekst bewerken]

Een roofdruk is een herdruk die is vervaardigd zonder toestemming van de rechthebbende, meestal de auteur of de oorspronkelijke uitgever. Roofdruk komt onder andere voor bij boeken, composities en films.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Veel van de plegers van met name digitale piraterij zien hun activiteit niet als misdaad. De term piraterij of piracy wordt volgens sommigen dan ook ten onrechte gebruikt, omdat het zou refereren aan de nautische vorm van piraterij waarbij ook vandaag de dag nog vele doden per jaar vallen. Er is veel discussie over de vraag of auteursrechtelijke piraterij een echte misdaad zou zijn. Sommigen stellen dat er op het eerste gezicht geen direct aanwijsbare schade is, maar zelfs voordeel omdat meer mensen toegang krijgen tot informatie. Daar wordt tegenover gesteld dat de gemiste inkomsten wel degelijk als schade gezien kunnen worden. Een vaak gebruikt tegenargument is dat veel plegers van piraterij de betreffende informatie toch niet hadden gekocht als dat de enige manier was om eraan te komen.

Sommige plegers van piraterij proberen hun acties te legitimeren door juist de muziek- en filmindustrie te beschuldigen van het veroorzaken van piraterij door onredelijk hoge prijzen te vragen. Daarnaast is software en media soms voorzien van Digital Rights Management, waardoor de mogelijkheden bij legitieme producten kunnen worden ingeperkt. Hierdoor zouden consumenten haast gedwongen worden om van illegale kopieën gebruik te maken, de gelegenheidstheorie;[bron?] door de beveiliging op digitale media zo eenvoudig omzeilbaar te maken zouden consumenten haast uitgenodigd worden om dit ook te doen, vergelijkbaar met de bank die een geldkoffer na sluitingstijd voor de deur laat staan.

Digitale piraterij[bewerken | brontekst bewerken]

Digitale piraterij is het illegaal aanbieden en verspreiden van beschermd digitaal materiaal als muziek, films, computerspellen en andere software. Voor de verspreiding hiervan wordt gebruikgemaakt van nieuwsgroepen, warez-websites of peer-to-peerprogramma's, zoals µTorrent en BitTorrent.

Door deze piraterij zouden de film- en muziekproducenten vele honderden miljoenen euro's mislopen.[1] Andere onderzoeken laten echter zien dat de verliezen gering zijn.[2]

Tegen digitale piraterij wordt de laatste jaren streng opgetreden door organisaties als BREIN. Het is echter erg moeilijk voor deze organisaties om de schuldigen te achterhalen. Veel internetaanbieders willen weinig informatie kwijt over hun abonnees. Daarnaast worden vaak alleen de kleine jongens aangepakt door deze methode. Met programma's als PeerBlock is het mogelijk om de IP-adressen van overheidsorganisaties en filmbedrijven te blokkeren. Hierdoor zijn down- en uploaders van illegaal materiaal vaak volledig onzichtbaar voor deze organisaties.

The Hitman's Bodyguard[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 werd de film The Hitman's Bodyguard onderwerp van een civiel geschil in Nederland, toen de Nederlandse subdistributeur Dutch Film Works van kabelexploitant Ziggo bekendmaking van de namen van klanten verlangde die deze film zonder toestemming en betaling via BitTorrent-netwerken zouden hebben gedownload, waarmee dan een inbreuk op het auteursrecht zou zijn gepleegd. DFW wilde na ontvangst van de betreffende gegevens deze klanten benaderen en eventueel aansprakelijk stellen voor deze gestelde inbreuk. In het daartoe aangespannen kort geding werd deze eis afgewezen, omdat de rechter de privacy van betrokkenen zwaarder vond wegen dan het belang van DFW. [3] Ook in hoger beroep werd de door DFW verlangde bekendmaking in november 2019 afgewezen door het Gerechtshof. [4] [5] [6] [7]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]