Pitbike

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
pitbike

Een pitbike of minibike is een kleine crossmotor met een Honda viertakt motorblok of een replica daarvan. De wielen hebben een diameter van 10" tot 17" met cross- of supermotardbanden. Op veel kartbanen kan men terecht met een pitbike met supermotardbanden.

Honda maakte de eerste pitbikes: de CRF50 en de XR50. Deze waren bedoeld als kindercrosser. Later kwamen de andere Japanse merken zoals Yamaha, Kawasaki en Suzuki. . . Nadat het pitbiken populair was geworden in Amerika werd de productie in China verhoogd. Hierdoor zijn pitbikes een stuk goedkoper geworden en is het ook populair geworden in Nederland. Goede voorbeelden van pitbikes zijn de merken YCF, Apollo, Bucci Moto, PitserPro, Thumpstar, ... die toch wel respectievelijk een reputatie hebben van degelijkheid, tegen een kostprijs die verschilt van ongeveer €700 tot €4500. Nederland mag je een pitbike besturen vanaf 8 jaar.

De beschikbare motoren hebben een cilinderinhoud variërend van 50 cc tot 190cc met een topsnelheid van rond de 45 à 120-130km/h. Ze hebben 4 versnellingen. In Nederland wordt er met pitbikes geracet op het circuit. Hiervoor zijn ze omgebouwd tot supermotard met racebanden. De races worden georganiseerd door de SBO, de MON en de KNMV

Monstermoto.nl heeft ervoor gezorgd dat er in Nederland bij de bonden MON en KNMV een Supermotard competitie is gestart. De eerste Nederlandse Kampioen in die klasse (2006) was Rob van der Klooster uit Rockanje.

Pitbikewedstrijden Stichting SBO[bewerken]

Stichting SBO heeft sinds 2007 de organisatie van 'het pitbiken' opgenomen in hun racekalender. De wedstrijden worden in Nederland en België georganiseerd op volledige (veilige) kartbanen (dus geen offroad-gedeelte).

De SBO heeft de pitbike rijders opgedeeld in twee klassen:

  • 10 pk-klasse: voor alle rijders met een pitbike met een vermogen minder dan 10 pk. Dus ook met een standaard pitbike (max 125cc) kan gereden worden (het vermogen wordt na de wedstrijden gecontroleerd op een vermogensbank).
  • Open Klasse: voor ervaren rijders en meer mogelijkheden voor tuning (max 150cc)

Circuits waar gereden wordt: Lelystad Midland Circuit - Emmen Pottendijk Kartbaan - Veldhoven Outdoor Karting - Spa-Francorchamps SoKaFraN.

Jeugdrijders: Deelname is al mogelijk vanaf 8 jaar. Een goede mogelijkheid voor jonge rijders om te leren schakelen op een 125cc motorfiets op weg naar een overstap naar de 125cc motorraces.