Pivotal response treatment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pivotal response treatment (PRT) is een behandelmethode gericht op het vergroten van de motivatie tot interactie bij kinderen, jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis. PRT is in Amerika ontwikkeld en betreft een gedragstherapeutische aanpak (Applied Behavior Analysis; ABA) waarbij kernvaardigheden gestimuleerd worden en niet alle vaardigheden afzonderlijk. Door het stimuleren van kerngebieden (motivatie tot interactie), ontstaat ook groei bij deelvaardigheden zoals oogcontact, gedeeld plezier,beurtgedrag: het natuurlijk leren neemt toe.

Resultaten[bewerken]

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de PRT training effectief is, en meer resultaat boekt dan bijvoorbeeld Discrete Trial Teaching (DTT/ DTL) (Koegel, O'dell & Koegel, 1987). Er is een toename in o.a. contactname en oogcontact, afname van gedragsproblemen en veel kinderen met autisme die niet praten, leren woorden functioneel te gebruiken (Koegel & Koegel, 2006).

Wat houdt de training in?[bewerken]

Pivotal Response Treatment richt zich op de kernvaardigheid 'motivatie tot interactie'. Doel is om zo veel mogelijk leermomenten op te zetten waarbij het kind leert initiatief te nemen in contact. Hierdoor verbeteren de sociale en communicatieve vaardigheden, en verminderen gedragsproblemen. Bij behandeling van jonge kinderen volgt de PRT een ouder-educatie-model: ouders spelen met hun kind terwijl een trainer hen technieken leert om de interactie te vergroten. Plezier in contact staat hierbij centraal, de interesses van het kind worden als uitgangspunt genomen. Bekende taken worden afgewisseld met nieuwe taken, waardoor het kind voldoende succes ervaart. Ook leren ouders hoe zij gedurende de hele dag de communicatieve vaardigheden van hun kind kunnen stimuleren, zodat het kind met een autismespectrumstoornis ook de hele dag door leert, net als zijn leeftijdsgenootjes.

PRT in Nederland[bewerken]

Sinds 2005 wordt in Nederland de PRT toegepast.

Bij Centrum Autisme Rivierduinen (Zuid-Holland) zijn hulpverleners opgeleid en gecertificeerd door Bob en Lynn Koegel, de grondleggers van de PRT, en andere medewerkers van het Koegel Autism center. In 2009 zijn enkele medewerkers gecertificeerd als PRT docent en supervisor (level 5). inmiddels hebben zij ruim 100 autisme hulpverleners in Nederland opgeleid. Bij Centrum Autisme Rivierduinen kunt u informeren waar in Nederland gecertificeerde PRT hulpverleners (level 3) werken. Hier kunnen hulpverleners ook informatie krijgen over het volgen van PRT workshops of cursussen.

Sinds 2014 is ook stichting Het Robertshuis (Regio Amsterdam, Utrecht en Limburg) opgeleid en gecertificeerd tot level 5 door Robert en Lynn Koegel. Dit houdt in dat ouders/trainers/betrokkenen opgeleid kunnen worden tot en met level 3 van PRT binnen het Robertshuis.

Literatuur over PRT[bewerken]

Er zijn vele engelstalige publicaties over PRT: wetenschappelijke artikelen, boeken en 'manuals'. in 2012 is het nieuwste PRT boek ('the PRT pocket guide') vertaald in het nederlands door uitgeverij Pica in samenwerking met Nederlandse PRT docenten Hetty Joustra en Sabien van Lommel. Een reader over de PRT-technieken in vroegbehandeling (aanleren eerste woordjes) is vertaald door Centrum Autisme Rivierduinen, en daar verkrijgbaar.

Bron[bewerken]

  • Koegel, R.L. and Koegel L.K. (2012) "Pivotal Response Treatments, focus op motivatie en communicatie bij autisme": uitgeverij Pica.
  • Koegel, R.L. and Koegel L.K. (2006) Pivotal Response Treatments for Autism: Communication, Social, and Academic Development. Brookes Publishing Co.
  • Koegel, L.K. and LaZebnik, C. (2004) Overcoming Autism. Viking Penguin Books.
  • Koegel, O'dell & Koegel, (1987). A natural Language Teaching Paradigm for nonverbal autistic children. Journal of autism and developmental disorders, 17 (2).

Externe links[bewerken]