Pizza margherita

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pizza Margherita)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pizza margherita

De pizza margherita is een typisch Napolitaanse pizza met als ingrediënten tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie. Samen met de andere twee Napolitaanse pizza's, de pizza marinara en de pizza margherita extra valt deze onder een keurmerk van de Europese Unie.

Historie[bewerken]

Het recept is waarschijnlijk veel ouder maar werd voor zover bekend voor het eerst beschreven in 1830 in een boek over Napels, genaamd: Napoli, contorni e dintorni.[1][2] De pizza is later vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha, echtgenote van koning Umberto I. Zij bezochten de stad in 1889. De koningin wilde graag een lokale specialiteit eten en de kok Raffaele Esposito van pizzeria Brandi bakte deze pizza.[3] Het verhaal gaat dat zij bijzonder gecharmeerd was omdat de pizza de kleuren van de Italiaanse vlag had (groen, wit en rood). De koningin heeft Esposito daarom een bedankbrief geschreven. Een kopie van deze brief, gedateerd 11 juni 1889, hangt nu nog steeds aan de muur van pizzeria Brandi.[4] Esposito zou de pizza daarop naar haar vernoemd hebben.

Bereiding[bewerken]

De Associazione Vera Pizza Napoletana heeft een uitgebreid protocol opgesteld waar het bereidingsproces van een pizza margherita aan moet voldoen. Daarnaast is men van mening dat deze alleen met producten uit de regio's Campania en Lazio bereid mag worden die ook weer onder een Europees keurmerk vallen.

De pizza margherita is één van de meest bekende maar ook simpele Italiaanse pizza's. Deze is wereldwijd in bijna elke pizzeria te krijgen. Meestal is het ook de goedkoopste op het menu.