Planetron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Planetron Cinedome in Dwingeloo herbergt één van de beide Zeiss-planetariums van Nederland.[1] Het Planetron bestaat sinds 1989 en trekt jaarlijks ongeveer 70.000 bezoekers. Hiermee is het een van de grootste voorlichtingscentra over sterrenkunde in Nederland.

Planetarium met sterrenwacht[bewerken]

Het planetarium is geplaatst in een koepel met een diameter van 15 meter en in de zaal is plaats voor 123 bezoekers. Als het donker wordt in de zaal, wordt er voor de bezoekers een realistische sterrenhemel zichtbaar. Naast een planetarium herbergt het ook een sterrenwacht. In deze sterrenwacht staat de grootste optische telescoop van Nederland die beschikbaar is voor een breed publiek. Tijdens een sterrenkijkavond kunnen bezoekers onder begeleiding door dit instrument kijken naar bijvoorbeeld de kraters op de maan of de ringen van de planeet Saturnus. Daarnaast bezit het Planetron Cinedome een radiotelescoop.

Rondomtheater[bewerken]

Het Planetron is naast dit alles ook nog een ruimtetheater waar bezoekers op groot beeldformaat opgenomen films, een zogenaamde rondomfilmvoorstellingen, kunnen bekijken. Zittend onder een groot koepelvormig projectiescherm wordt de bezoeker omgeven door beeld en geluid.

Externe links[bewerken]