Plough Lane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plough Lane
Plough Lane in 1982
Plough Lane in 1982
Plaats Londen, Engeland
Capaciteit 15.876
Bespelers Wimbledon FC
Portaal  Portaalicoon   Sport

Plough Lane was een voetbalstadion in de gelijknamige straat in de wijk Wimbledon in het zuidwesten van de Britse hoofdstad Londen. Het was de thuisbasis van Wimbledon FC van september 1912 tot mei 1991, toen de club de thuiswedstrijden van het eerste elftal verplaatste naar Selhurst Park als onderdeel van een overeenkomst om het stadion te delen met Crystal Palace. De hoofdreden van deze verplaatsing was het feit dat stadions vanaf dat seizoen alleen nog maar zitplaatsen mochten hebben van de Engelse voetbalbond.

Tot 1998 werd Plough Lane gebruikt door de reserve-elftallen van Wimbledon FC en Crystal Palace. In 1998 werd het complex verkocht door de eigenaar, de voormalige voorzitter van Wimbledon FC. Uiteindelijk werd het stadion gesloopt om plaats te maken voor appartementen. De ontwikkeling hiervan was in 2008 voltooid. Op verzoek van supporters van Wimbledon FC zijn de diverse blokken in het appartementencomplex vernoemd naar helden van de club om de herinnering voort te laten leven. Het gehele complex is vernoemd naar oud-speler Eddie Reynolds ("Reynolds Gate"). De zes individuele blokken zijn vernoemd naar andere oud-spelers, managers en een voorzitter: Bassett House (David Bassett), Batsford House (Allen Batsford), Cork House (Alan Cork), Lawrie House (Lawrie Sanchez), Reed House (Stanley Reed) en Stannard House (Harry Stannard).

Het is de wens van het bestuur van AFC Wimbledon, de opvolger van Wimbledon FC, om ooit terug te keren naar de eigen wijk en dan het liefst Plough Lane. Dit is niet geheel ondenkbaar omdat in die straat een stadion is gevestigd (het Wimbledon Greyhound Stadium) waar hondenraces (maar ook auto-races) worden gehouden. Dat terrein is groot genoeg om een voetbalstadion te bouwen dat voldoet aan het ambitie-niveau van AFC Wimbledon. Zover is het echter nog lang niet. De kosten om dat stadion over te nemen plus de noodzakelijke bouw van een nieuw voetbalstadion zijn fors.

Plough Lane anno 2014 - In het midden Lawrie House