Pluk van de Petteflet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pluk van de Petteflet
Auteur(s) Annie M.G. Schmidt
Land Nederland
Taal Nederlands
Onderwerp kinderen
Genre jeugdboek
Uitgever Em. Querido's Uitgeverij B.V.
Uitgegeven 1971
ISBN-code 9789054446354
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Pluk van de Petteflet is een kinderboek van de schrijfster Annie M.G. Schmidt, met tekeningen van Fiep Westendorp. Dit boek, dat in 1971 verscheen, gaat over een jongetje genaamd Pluk. Hij rijdt rond in een rood kraanwagentje en beleeft samen met onder meer het meisje Aagje en de familie Stamper allerlei avonturen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het jongetje Pluk rijdt in zijn kraanwagentje rond op zoek naar onderdak, maar vindt niets. Dan hoort hij van Dollie de duif dat er in het torentje van de Petteflet nog een kamertje vrij is. Hier laat Pluk geen gras over groeien. Hij rijdt meteen naar de Petteflet, om vervolgens zijn intrek te nemen in dit kamertje.

Pluk sluit in zijn nieuwe onderkomen al snel veel vriendschappen, zowel met dieren als met andere bewoners van de flat: Zaza de kakkerlak, de winkelier meneer Pen, het lange paard Langhors, de Majoor en zijn adjudant, de familie Stamper, de eekhoorn Duizeltje en het nette meisje Aagje. Minder goed kan Pluk overweg met Aagjes moeder, mevrouw Helderder, die een obsessie voor schoonmaken en netheid heeft. Ook niet met de portier die hem uit de flat probeert te krijgen, noch met de Flattekat, want die wil Dollie opeten.

Als Aagje zich een keer vuil maakt en haar jurk beschadigt, lukt het om alles nog voordat haar moeder iets merkt te herstellen in een speciale "hou maar aan"-stomerij . Dat is een stomerij waar je kleren gestoomd worden terwijl je ze aanhoudt in plaats van dat je ze daar afgeeft . Mevrouw Helderder probeert Zaza met vergif op te ruimen, maar de kakkerlak kan nog net worden gered. Later probeert ze zelfs met hulp van de portier Pluks kamertje in te pikken als naaikamertje, zodat Pluk noodgedwongen in het magazijn van meneer Pen moet slapen. Met hulp van zijn vriend, meeuw Karel-met-de-houten-poot, die een heleboel andere meeuwen optrommelt, weet Pluk zijn kamertje terug te krijgen. Mevrouw Helderder wordt door de meeuwen verjaagd.

Als Pluk te eten wordt gevraagd bij de familie Stamper blijkt dat vijf van de zes kinderen in dat gezin mazelen hebben. Alleen het kleinste Stampertje is niet ziek geworden. Pluk heeft de mazelen vroeger zelf al eens gehad. Hij hoeft dus niet bang te zijn dat hij wordt aangestoken. Aagje krijgt de mazelen wél. Om beter te worden adviseert de dokter de Stampertjes en Aagje om een tijdje naar zee te gaan. Pluk en de dokter weten mevrouw Helderder zover te krijgen dat Aagje met de Stampertjes mee mag. Ze willen in de oude auto van vader Stamper gaan, maar die slaat niet aan. Langhors en de Majoor schieten te hulp en brengen iedereen naar Egwijk aan Zee. Pluk neemt alle bagage en meneer Stamper mee in zijn kraanwagentje.

Pluk blijft zelf ook een weekje bij hen in Egwijk aan Zee. Daar redden ze eerst de meeuw Leentje uit de olie. Vervolgens redden ze ook haar nest eieren bij de Eierkoekenbakker. In een muziektent geven de Stampertjes namelijk een concert, waar onder meer de bakker op afkomt. Daardoor kunnen Pluk en Aagje stiekem bij de bakkerij naar binnengaan om de eieren op te halen. Ze vinden tussen de meeuweneieren ook een vreemd groot, oranje ei, dat niet van Leentje is. Pluk laat dit ei bij een bevriend echtpaar, de heer en mevrouw De Vries, uitbroeden, omdat hij geen enkele vogel kan vinden die dit wil doen. Pluk vindt daar ook de Lispeltuut, een sprekende schelp die hem de weg kan wijzen, zodat hij niet bang hoeft te zijn dat hij verdwaalt als hij de weg niet meer weet.

Terug in de Petteflet blijkt dat er plannen zijn om de Torteltuin achter het park weg te bulldozeren en er een tegelpleintje aan te leggen. De dieren in de Torteltuin zijn in groot gevaar. Mevrouw Helderder vindt het een prima idee, want ze vindt de Torteltuin met alle dieren maar vies. Gelukkig kent meneer Pen iemand die kan helpen, een 'kluizelaar' die in de Hasselerwaard woont. Dankzij de Lispeltuut kan Pluk de weg daarheen vinden. Na een lange tocht en een overtocht over de rivier de Waas met de pont van de 'heen-en-weer-wolf', wacht Pluk een teleurstelling. De kluizelaar lijkt niet te luisteren en geeft hem een bijna dood plantje mee. Pluk en meneer Pen wagen toch maar de gok en planten het bij de ingang van het park. Niet geschoten is tenslotte altijd mis. Deze gok bleek goed uit te pakken, want de volgende dag blijkt het plantje tot een grote bramenstruik te zijn uitgegroeid. Iedereen die van de bramen eet, gaat spelen, want hasselbramen blijken speelbramen te zijn. De werkmannen eten ervan en gaan spelen. Ze gebruiken al het materiaal voor hun spelletjes en om er kunstwerken van te maken. Tot mevrouw Helderders woede gelast de burgemeester het werk af omdat hij geen nieuw materiaal wil kopen. Hij wil eigenlijk de Torteltuin niet wegbulldozeren omdat hij de kunstwerken heel mooi vindt. De Torteltuin is dus gered, maar het loopt vervolgens helemaal uit de hand. Al snel eet de hele stad de bramen en gaat spelen, zodat het hele dagelijks leven plat komt te liggen. Uiteindelijk besluit Pluk de hasselbramenstruik te vernietigen en gooit hem in een vreugdevuur dat in het park is aangestoken. Nadat de struik is verbrand komt iedereen eindelijk weer bij zinnen.

Aagje en de Stampertjes zijn inmiddels terug uit Egwijk aan Zee. Mevrouw Helderder wil Aagje nu in een box zetten, zodat ze het huis niet vuil maakt. Pluk is woedend en meneer Pen besluit met haar te praten. Meneer Pen ziet dat ze jam heeft gemaakt van de hasselbramen en overreedt haar met een list om ervan te eten. Hierdoor gedraagt ze zich eerst als een baby en gaat zelf in de box zitten. Als Aagje terugkomt is ze als een schoolmeisje, speelt met haar en de Stampertjes, en is vriendelijk en aardig. Meneer Pen raadt haar aan iedere dag een lepeltje jam te nemen. Tegen de tijd dat de jam op is, is Aagje al groot. Sindsdien is mevrouw Helderder een ander mens.

Inmiddels is het oranje ei uit Egwijk aan Zee uitgekomen: het was het ei van een krullevaar, een bijna uitgestorven vogel met haren in plaats van veren en heel lange poten. Een museumdirecteur wil de zeldzame vogel echter opzetten voor zijn museum. Met een list heeft hij de vogel weggehaald bij het echtpaar De Vries, dat het ei had uitgebroed. Pluk en zijn vriendjes weten de krullevaar - die al in het museum stond, maar nog niet was gedood - te redden. Het lukt de krullevaar eerst niet om te vliegen, maar later wel. De meeuw Karel wijst de krullevaar de weg naar zijn familie die toch nog in leven blijkt te zijn, op het eiland Hork.

Het boek eindigt met de verjaardag van Pluk. Met al zijn vriendjes gaan ze er een dag op uit, maar hij weet niet waar ze naartoe moeten. Maar de Lispeltuut weet het wel: naar de Waas, naar de heen-en-weerwolf.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Mensen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Pluk, de hoofdpersoon, een jongen van een jaar of tien die niet naar school gaat, maar desondanks geheel zelfstandig en ontwikkeld is. Zijn achternaam wordt nergens in het verhaal genoemd. Evenmin komt de lezer iets te weten over zijn persoonlijke voorgeschiedenis, zoals wie zijn ouders zijn, waar hij vandaan komt en waarom hij aan het begin van het verhaal rondrijdt in een kraanwagen.
 • Aagje, een meisje met wie Pluk bevriend raakt en dat ongeveer even oud is als hijzelf. Zij is erg ongelukkig met de manier van leven die haar moeder haar opdringt. Ze mag niet vies worden van haar moeder en draagt altijd een keurig roze jurkje; bij het kleinste vlekje of scheurtje erin zwaait er wat.
 • Mevrouw Helderder, Aagjes moeder. Zij is gedurende het grootste deel van het verhaal een nogal onvriendelijke en extreem zindelijke dame. Ze houdt niet van kakkerlakken en wil Zaza doden met vergif in een spuitbus. Ze pikt Pluks torenkamertje in als naaikamer, maar wordt verjaagd door meeuwen. Later, als ze van de hasselbramenjam heeft gegeten, draait ze bij.
 • Meneer Pen, een winkelier met wie Pluk goed kan opschieten en die Pluk in tijden van nood geregeld te hulp schiet. Pluk slaapt onder andere tijdelijk bij hem in het magazijn als zijn torenkamertje ingepikt blijkt te zijn door Mevrouw Helderder.
 • Vader Stamper, een alleenstaande vader met zes kinderen, de Stampertjes. Ze zijn slordig en houden van spelen, rommel en lawaai maken. Er liggen, om geluidsoverlast te voorkomen, matrassen op de vloer van hun woning. Mevrouw Helderder vindt ze maar vies. Ze verbiedt haar dochter Aagje met hen om te gaan. Om toch Aagje mee naar zee te mogen nemen, zijn ze één middagje keurig.
 • De portier, die Pluk weg probeert te krijgen uit de flat, onder andere door Mevrouw Helderder zijn torenkamertje te laten gebruiken als naaikamer, zodat Pluk er niet meer in kan wonen.
 • De dokter, die Aagje en de Stampertjes behandelt als ze mazelen blijken te hebben.
 • De majoor en zijn adjudant, die iedereen naar Egwijk aan Zee brengen met hun paard Langhors als de auto van de familie Stamper niet blijkt te willen starten.
 • De parkmeester, die de Torteltuin wil laten opruimen om er een tegelpleintje van te maken.
 • De burgemeester, die nadat er hasselbramen in zijn gaan groeien(Pluk plantte deze hier samen met Meneer Pen) niet meer wil dat de Torteltuin verdwijnt.
 • De heer en mevrouw De Vries, die het oranje ei uit Egwijk aan Zee uitbroeden, omdat geen enkele vogel hiertoe bereid bleek te zijn. Het bleek het ei van de Krullevaar te zijn.
 • Meneer Plomp, de directeur van het vogelmuseum, die de Krullevaar wil opzetten en tentoonstellen.
 • Liezebetje, een vals meisje dat samen met haar moeder voor een beloning van 100 gulden de plek verraadt waar de Krullevaar zich verbergt.
 • De Eierkoekenbakker, aan het strand te Ewijk aan Zee. Pluk en Aagje halen de eieren van Leentje uit zijn bakkerij als de Stampertjes hem naar buiten lokken met een concert.
 • De Kluizelaar, die in feite een kluizenaar is, maar zelf vindt 'dat een kluizelaar iets heel anders is'. Pluk gaat naar hem toe om hulp te vragen als blijkt dat de parkmeester van de Torteltuin een tegelpleintje wil gaan maken.

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

 • Duizeltje, een eekhoorn met hoogtevrees.
 • De duif Dikke Dollie. Zij maakt Pluk erop attent dat er in de Petteflet nog een kamertje vrij is.
 • De meeuw Karel met de Houten Poot. Hij helpt Pluk als zijn torenkamertje blijkt te zijn ingepikt door Mevrouw Helderder door haar samen met een groot aantal andere meeuwen te verjagen, zodat hij er weer in kan.
 • De meeuw Leentje, de zus van Karel. Zij werd in Egwijk gered uit de olie. Bovendien werden haar eitjes gered van de Eierkoekenbakker.
 • De kakkerlak Zaza. Hij mag bij Pluk wonen die hem zijn appelschilletjes te eten geeft. Zaza is erg bang voor Dollie en Karel. Ook is hij bang voor Mevrouw Helderder die een bloedhekel aan kakkerlakken heeft en hem van tijd tot tijd wil doodspuiten met haar spuitbus.
 • Langhors, het paard van de Majoor en het langste (en aanstellerigste) paard ter wereld. Op dit paard gaan Aagje en de Stampertjes naar Egwijk aan Zee als hun auto niet blijkt te starten. Vanwege het zware gewicht worden hierbij in het midden van het paard "wieltjes" bevestigd, zodat hij als hij moe was z'n poten omhoog kon doen en daarbij kon blijven rollen. Bovendien is hij vanwege zijn lengte bang om in het midden door te buigen en weigert daarom in eerste instantie de kinderen op zijn rug te dragen. Dit werd opgelost door de kinderen links en rechts van het midden op het paard te zetten, zodat het middendeel van Langshors vrij bleef.
 • De heen- en weerwolf, een veerman in de gedaante van een wolf. Om hem te roepen voor een overtocht moet je driemaal fluiten. Omdat iedereen vanwege zijn naam denkt dat hij een weerwolf is, komt er nooit iemand op zijn pontje. Hij is dus erg eenzaam en droevig en kan zijn geluk niet op als Pluk komt voor een overtocht. Als Pluk terugkomt van zijn bezoek aan de kluizelaar heeft de wolf zijn boot helemaal versierd met bloemen. Hij wil een enorme tocht met Pluk gaan maken, terwijl Pluk dan juist erge haast heeft. Pluk belooft de wolf ooit nog eens terug te komen. Die belofte lost hij in met behulp van de Lispeltuut, door op zijn verjaardag met al zijn vrienden naar het pontje van de heen- en weerwolf te gaan.
 • De Flattekat, een rode kater die het in het grootste deel van het verhaal op Dollie heeft gemunt.
 • De Lispeltuut, een schelp die de weg wijst.
 • De Krullevaar, een vogel met hele lange poten en krulhaartjes in plaats van veren, met de roep "Prrrr...... ta lie loe!!!" Deze vogel komt uit het oranje ei dat Pluk in Egwijk vindt, nadat dit is uitgebroed door de heer en mevrouw de Vries. Omdat de museumdirecteur zegt dat hij de laatste van zijn soort is en de Krullevaar dat gelooft, raakt hij depressief, maar op het eiland Hork wonen de andere krullevaren.

Bewerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Merchandising[bewerken | brontekst bewerken]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

 • De fictieve plaatsnaam Egwijk is waarschijnlijk een toespeling op Egmond aan Zee. Op de terugweg uit Egwijk verdwaalt Pluk en ziet een paal met drie wegwijzers die alle drie ´Egwijk´ aangeven. Er bestaan inderdaad ook drie Egmonden (Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen).
 • De eveneens fictieve naam van de rivier de Waas is hoogstwaarschijnlijk een toespeling op de echte rivieren de Waal en de Maas. Tussen de grote rivieren bestaan verschillende waarden, zoals de Bommelerwaard, de Tieler- en Culemborgerwaarden en de Alblasserwaard. De Hasselerwaard is echter fictief.
 • De naam "hasselbraam" doet enigszins denken aan hasj, dat rond 1970 een populaire drug was geworden.
 • Het eiland Hork doet qua naam denken aan het eiland Urk.
 • In de wijk Heiakker (Deurne) zijn binnen de bouwfase Witteveld in 1993 drie straatnamen (Krullevaar, de Hork en Torteltuin) ontleend aan dit kinderboek, alsook de naam van de aanliggende basisschool de Hasselbraam.
 • In vele plaatsen in Nederland komen Krullevaar, Torteltuin en Hasselbraam voor, vooral als namen voor kinderdagverblijven en basisscholen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]