Pocketvering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pocketveer is een metalen springveer in een pocket (zakje). Dat zakje is gemaakt van een ongeweven materiaal. In een pocketveermatras zitten talloze pocketveren naast elkaar verwerkt. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat de veren elkaar niet kunnen raken en dat de veer minder 'voelbaar' wordt.

Pocketveringmatrassen zijn over het algemeen stevige matrassen voor mensen die het snel warm hebben en geen gewrichtsklachten hebben. Hoe meer veren er per vierkante meter in een matras zitten, des te beter wordt het gewicht van de persoon over de matras verdeeld. Hierdoor wordt een goede lighouding bevorderd. Bij meer veren wordt de matras ook vaak als zachter ervaren. Dit komt doordat het begrip “hardheid” wordt veroorzaakt door de hoeveelheid tegendruk die een matras geeft. Thermisch geharde veren zijn veren waarvan het metaal die bij de productie tot zeer hoge temperaturen verhit wordt. Hierdoor is de verbinding tussen de onderlinge moleculen versterkt, waardoor de veer minder snel vervormt. Het vervormen van een veer wordt veroorzaakt door trek- of duwkrachten.

De stevigheid of soepelheid van de veer wordt veroorzaakt door de hoeveelheid draaiingen en de dikte van de staaldraad. Een dikke draad (meer materiaal) heeft meer weerstand, en is dus steviger dan een dunnere draad. Op deze manier worden ook de comfortzones van een pocketveringmatras gemaakt. Deze zachtere zones zitten op schouder- en heuphoogte zodat de matras daar verder in kan veren bij hetzelfde gewicht. Op deze manier wordt het mogelijk de wervelkolom recht te houden bij het slapen op de zij. Pocketveringmatrassen zijn ook geschikt voor verstelbare bodems.