Naar inhoud springen

Point of sale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Antoine.01 (overleg | bijdragen) op 1 jul 2019 om 18:35. (Linkfix)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Screenshot smartpos

De Point Of Sale (POS) is in een winkel de locatie waar de kooptransactie plaatsvindt. In een supermarkt of een warenhuis is dit de kassa of afrekeneenheid. Belangrijke onderdelen van Point Of Sale zijn het kassasysteem, en het POS materiaal. [1]

Kassasysteem

Het 'POS systeem' is het computergestuurd kasregister. In tegenstelling tot standaardkasregistersystemen (ECR) is een POS veel uitgebreider, met name in rapportages, beheer en verkoop.

Een POS systeem bestaat uit hardware en software. Voor hardware wordt meestal een Windowscomputersysteem gebruikt dat veelal uitgerust is met een touchscreen. Daarnaast zijn er tal van uitbreidingen mogelijk zoals; bon en keuken printers, barcodescanner, klantendisplay, vingerafdrukkenherkenningssysteem, mobiel handterminals en elektronische kassaladen.

Voordelen POS-systemen:

  • Uitgebreide dataopslag met meestal een "oneindig" journaalarchief
  • Geen beperking in artikelaantallen
  • Gemakkelijk in bediening ten opzichte van een ECR-kassa
  • Efficiënter werken door handige functies zoals voorraadbeheer, kasbeheer en PIN koppelingen

Nadelen POS-systemen

  • Hoge aanschafprijs
  • Storingsgevoeliger ten opzichte van een ECR-kassa

De 'IBM 4683' was het eerste POS systeem, geïntroduceerd in 1985. [2]

POS materiaal

De reclameuitingen, die men aantreft op de toonbank of in de omgeving van de afrekeneenhied wordt POS-materiaal genoemd. Dat kunnen zijn displays, plafondhangers, raam- en vloerstickers, schapstoppers en tafelstaanders. Deze reclame uitingen of artikelen zijn bedoeld om de aandacht te trekken voor klanten, die wachten om af te rekenen, en ze te verleiden om nog iets te kopen. Bijvoorbeeld het snoep bij de kassa in de supermarkt.