Polygynie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen waar polygamie wordt geaccepteerd (in 2006).

De term polygynie is afkomstig van de Griekse woorden poly en gune dat veel vrouwen betekent. De Nederlandse term luidt veelwijverij. Het houdt in dat één man met meer dan één vrouw getrouwd is.

Polygynie is een specifieke vorm van polygamie. Bij polygamie kan zowel één man of één vrouw met meerdere partners getrouwd zijn.

Polygynie is in de meeste etnografische regio's algemener dan polyandrie en in een beperkt aantal gebieden zelfs algemener dan monogamie. Het betreft dan voornamelijk specifieke gebieden in de staat Utah in de Verenigde Staten, waar sinds de 19e eeuw polygyne gezinnen bestaan. Desondanks is polygynie, evenals polygamie, in een groot deel van de wereld verboden.

Islam[bewerken]

In de islam is polygynie toegestaan tot een maximum van vier vrouwen, maar polyandrie is verboden. In een islamitisch land als Marokko is polygynie ook toegestaan, maar sinds de invoering van de nieuwe Mudawana (familiewet) van 2003/2004 kan een man alleen met een tweede vrouw trouwen onder de volgende voorwaarden:

  • er is een uitzonderlijke en objectieve rechtvaardiging voor de polygynie[bron?];
  • de eerste vrouw stemt ermee in;
  • de man heeft voldoende financiële middelen.

Polygynie in de dierenwereld[bewerken]

In de biologie betekent polygyn dat één mannetje met meerdere vrouwelijke exemplaren voor de voortplanting zorgt, waarbij de exacte definitie afhankelijk is van de desbetreffende diergroep. Soorten die in groepen leven, waarbij één dominant mannetje geen andere volwassen mannetjes in de groep duldt, zijn vaak polygyn. Een voorbeeld hiervan is de berggorilla.

Zie ook[bewerken]