Pommade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Royal Crown pommade

Pommade is een olie- en wasachtige substantie die gebruikt wordt om het haar in model te brengen.

Pommade zorgt ervoor dat het haar steil wordt en gaat glanzen. In tegenstelling tot haarlak en gel droogt pommade niet op en het is vaak noodzakelijk het haar diverse keren te wassen om de pommade te verwijderen. Door het haar te wassen met vetoplossende emulsies als shampoo of afwasmiddel kan de pommade het gemakkelijkst uit het haar worden verwijderd. In het verleden was het verschil tussen haarwas en pommade met name dat pommade het haar een meer sluike en glanzender aanzicht gaf, waar was die eigenschap niet had. Tegenwoordig, begin de 21e eeuw, is het verschil tussen haarwas en pommade minder omdat veel zware pommades bijenwas bevatten. Er zijn diverse producten op de markt maar meestal niet onder de naam pommade of was maar met beter verkopende namen.

Het gebruik van het woord "pommade" in het Nederlands is afgeleid van het Franse woord "pommade", dat zalf betekent en oorspronkelijk een product was dat uit 80% olie en 20% water bestond. Het woord pommade was afgeleid van het Latijnse woord "pomum" (fruit, appel); het oorspronkelijke recept bevatte namelijk gemalen appels.[1] In de negentiende eeuw was varkensvet een belangrijk onderdeel van pommade.[2] In de vroege twintigste eeuw werd dit ingrediënt ingeruild voor bijenwas en petrolatum.[3][4]

Pommades werden ooit meer gebruikt, hoewel er in 2010 weer meer van dergelijke producten op de markt verschenen, waarin minder lanoline of bijenwas zat. Het product wordt veelal geassocieerd met de steile haardracht van mannen in de eerste helft van de twintigste eeuw. In de jaren 50 werd veel pommade gebruikt; veel jonge mannen hadden toen "greasers" of "vetkuiven", waarbij zij grote hoeveelheden pommade gebruikten om hun haar op zijn plaats te houden (voorbeelden van dergelijke toen jonge mannen waren Elvis Presley en Johnny Cash). Moderne haardrachten waarbij pommade wordt gebruikt zijn de vetkuif en de kuif.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]