Ponta do Seixas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurtoren in de vorm van een sisal

De Ponta do Seixas is het meest oostelijke punt van Brazilië en van het Amerikaanse continent. Het ligt 14 kilometer van het centrum van de stad João Pessoa in de staat Paraíba, op het strand van Seixas. Er bevindt zich een vuurtoren, Farol do Cabo Branco. Ligging op 7° 9′ 28″ ZB, 34° 47′ 30″ WL.

Van alle Braziliaanse extreme punten is de Ponta do Seixas het enige die gelijktijdig een extreem punt van het land en van het continent is.

Veel personen verwisselen het Ponta do Seixas met Cabo Branco, dit zijn twee verschillende formaties. Het Punt vertegenwoordigd het meest oostelijke punt van Amerikaans vasteland en niet de Cabo Branco. De ponta do Seixas is een uitgestrekt landvlak ten zuiden van de barrière dat zich uitstrekt naar het oosten.

Het punt wordt door veel toeristen bezocht.

De Vuurtoren[bewerken | brontekst bewerken]

Bovenaan de Ponta dos Seixas op een constant door de golven eroderende afgrond, ligt de vuurtoren van Cabo Branco, het werd gebouwd tijdens het militaire tijdperk in een rechtstaande driehoekige sisal van 40 meter hoogte, hierbij heeft het het mooiste uitzicht over de Zuidkust van João Pessoa en de Atlantische Oceaan.[1]

Naast de vuurtoren werd een modern gebouwencomplex opgetrokken naar het ontwerp van de wereldbekend architect Oscar Niemeyer, bekend als 'Estação Cabo Branco – Ciência, Cultura e Artes', Station Cabo Branco - Wetenschap, Cultuur en Kunst'. Het complex werd ingehuldigd op 3 juli 2008 en beschikt over meer dan 8500 m² bebouwde oppervlakte in de buurt van Cabo Branco. Missie van het station is om gratis haar bezoekers mee te nemen in de wereld van cultuur, kunst, wetenschap en technologie.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege zijn unieke karakter heeft het gebied gediend als titel van het liedje "Ponta do Seixas", opgenomen in 1980 op het album Estilhaços van zangeres Cátia de França.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]