Portaal:Californië/Californiërmaand/03

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Sally Kristen Ride (26 mei 1951) is een Amerikaans natuurkundige en voormalig astronaut voor NASA. In 1983 was ze de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte en destijds ook de jongste Amerikaan ooit in de ruimte. In totaal bracht ze 343 uur in de ruimte door.

Tijdens Rides carrière bij NASA was ze lid van het grondpersoneel tijdens de tweede en derde Space Shuttle-missies (STS-2 en STS-3). In 1983 werd Ride uitgekozen om deel te nemen aan de STS-7 missie aan boord van de Challenger. Op 18 juni 1983 werd zij de eerste Amerikaanse vrouw ooit in de ruimte. Ze was niet de eerste vrouw ooit in de ruimte; twee Russische astronautes gingen haar voor. Tijdens de missie, waarbij de bemanning onder andere twee satellieten in een baan om de aarde bracht en farmaceutische experimenten uitvoerde, bediende Ride de door haarzelf ontworpen canadarm.

In 1984 nam Ride deel aan een tweede missie aan boord van de Challenger. Ze zou nog mee gaan met een derde missie, waarvoor ze reeds acht maanden had getraind toen de Challenger verging tijdens lancering. Na afloop van het onderzoek naar dat ongeluk, werd Ride overgeplaatst naar het NASA-hoofdkwartier in Washington DC, waar ze zich bezig hield met de strategische planning van toekomstige missies.

Lees verder