Portaal:Esoterie/Wistjedat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Esoterie. Voor elke dag van de maand is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht vandaag (27 april)
Bioritmiek claimt te kunnen voorspellen welke van je 'ritmes' op bepaalde dagen zullen pieken of dalen en gaat daarbij uit van de premisse dat er zoiets als een persoonlijke levenscyclus bestaat die van bij je geboorte geactiveerd wordt.
Ga naar dag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31


Dag 1
Wist je dat... ook de grote natuurkundige Isaac Newton zich intensief met alchemie en astrologie bezighield?

[bewerk]

Dag 2
Nadat Antoine Court de Gébelin bij vrienden die met tarotkaarten speelden op visite was, kwam hij de conclusie dat het een meer dan drieduizend jaar oude geheime doctrine van Egyptische priesters bevatte.

[bewerk]

Dag 3
Het "Alziend Oog" is niet alleen in het christendom een krachtig symbool. Ook de vrijmetselaars en de illuminati kenden het

[bewerk]

Dag 4
2500 jaar geleden kende Pythagoras reeds symbolische waarde toe aan getallen. De numerologie zet die traditie voort.

[bewerk]

Dag 5
Wist je dat... de New Age beweging haar oorsprong had in de jaren zestig van de 20e eeuw, als reactie tegen het materialisme en rationalisme van die periode?

[bewerk]

Dag 6
Wist je dat... de naam van het "ouijabord", waarmee op occulte seances geesten worden opgeroepen, samengesteld is uit "Oui" in het Frans en Ja" in het Duits?

[bewerk]

Dag 7
Wist je dat... de Engelse astroloog William Lilly de "Grote Brand van Londen" van 1666 voorspeld heeft, veertien jaar vóór die plaatsvond?

[bewerk]

Dag 8
Wist je dat de Franse alchemist Nicolas Flamel de "Steen der Wijzen" zou hebben gemaakt en met zijn vrouw Perenelle onsterfelijkheid zou hebben bereikt?

[bewerk]

Dag 9
Wist je dat er mensen bestaan, die ervan overtuigd zijn dat ze in een weerwolf of ander dier kunnen veranderen?

[bewerk]

Dag 10
Weet je waarom de occultist Aleister Crowley "de slechtste man op aarde" werd genoemd?

[bewerk]

Dag 11
Wist je dat de er kerken uit verschillende geloofsgemeenschappen zijn die –zoals in de film "The Exorcist"– nog steeds gebruik maken van exorcisten?

[bewerk]

Dag 12
Wist je dat de mysticus en filosoof George Gurdjieff de wijze waarop wij gewoonlijk onze levens leiden vergeleek met een soort "hypnotische slaaptoestand"? Lees dit artikel dus en word wakker

[bewerk]

Dag 13
Wist je dat de grote vrouwenversierder Giacomo Casanova in zijn tijd ook een bekend kabbalist en occultist was?

[bewerk]

Dag 14
Wist je dat elke heks verondersteld werd om in de loop van haar leven haar eigen Boek der Schaduwen samen te stellen, waarin ze alles wat ze geleerd had opschreef?

[bewerk]

Dag 15
Wist je dat 'oude wetenschappen' zoals astrologie en magie begrijpelijker worden als je niet denkt vanuit de moderne oorzaak-gevolg verklaring die de moderne wetenschap hanteert, maar vanuit het Jungiaans begrip "synchroniciteit"?

[bewerk]

Dag 16
Het boek "De Da Vinci Code" uit 2003 van Dan Brown liet heel wat stof opwaaien. Lees hier meer over de cryptex, de Priorij van Sion en de Tempeliers.

[bewerk]

Dag 17
Heb je je ooit afgevraagd wat je "Ascendant" is in je horoscoop? Als je dit artikel leest ben je al wat wijzer.

[bewerk]

Dag 18
Sommige mensen berichten over een "Out of the body experience" (uit je lichaam treden) die ze hebben ervaren. Bestaat het echt? En wat denkt de wetenschap hier over?

[bewerk]

Dag 19
Een drankje maken om eeuwig te blijven leven, hoe begin je eraan? Alchemisten zochten hun hele leven lang naar het "Elixer", of de "Steen der Wijzen".

[bewerk]

Dag 20
Zijn alle gerapporteerde gevallen van levitatie - het beginnen zweven boven de grond - te verklaren als bedrog of is het mogelijk en is er een wetenschappelijke verklaring voor?

[bewerk]

Dag 21
Een nicht van Einstein berichtte, dat er altijd een exemplaar van De Geheime Leer van Helena Blavatsky op zijn schrijftafel lag. Wie was deze merkwaardige vrouw dan wel?

[bewerk]

Dag 22
Wist je dat... omdat een walnoot zo goed op je hersenen lijkt, dit volgens de signatuurleer van Galenus en Paracelsus wel eens goed voor je hersenen zou kunnen zijn?

[bewerk]

Dag 23
Wist je dat... behalve een geboortehoroscoop ook een "uurhoekhoroscoop" kan gemaakt worden die op basis van de 'geboorte' van je vraag een antwoord geeft over geld, liefde, ondernemingen, ziekte of wat dan ook?

[bewerk]

Dag 24
Wist je dat... heksen waarschijnlijk niet logen toen ze beweerden te kunnen vliegen? Alles wat je moet doen is je huid insmeren met "vliegzalf" en... je vliegt. Of niet?

[bewerk]

Dag 25
De I Tjing of het Boek der Veranderingen is een oud Chinees orakelboek, dat ook zeer in trek is in New Age kringen. Gooi eens wat muntjes!

[bewerk]

Dag 26
Vreemde voetstappen in huis, onverklaarbare geluiden, stemmen, je meubels die verschuiven: is er een klopgeest aan het werk?

[bewerk]

Dag 27
Bioritmiek claimt te kunnen voorspellen welke van je 'ritmes' op bepaalde dagen zullen pieken of dalen en gaat daarbij uit van de premisse dat er zoiets als een persoonlijke levenscyclus bestaat die van bij je geboorte geactiveerd wordt.

[bewerk]

Dag 28
Wist je dat het meest gebruikte tarotspel voor het doen van voorspellingen dat van de Rider-Waite Tarot uit 1909 is?

[bewerk]

Dag 29
Wist je dat de uitspraak "Zo boven, zo beneden" uit de astrologie oorspronkelijk uit de Smaragden Tafel van Hermes Trismegistus komt?

[bewerk]

Dag 30
Wist je van het bestaan af van een 15e eeuws boek over heksenvervolging, de "Heksenhamer", waarin precies beschreven wordt hoe je een heks kunt herkennen?

[bewerk]

Dag 31
Weet je wat een "magisch vierkant" is en hoe je het kunt maken?

[bewerk]