Portaal:Film/Uitgelicht/27

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Norma Jeane Baker alias Marilyn Monroe (Los Angeles, 1 juni 1926 – Los Angeles, 5 augustus 1962) was een Amerikaanse actrice.

Marilyn Monroe werd geboren onder de naam Norma Jeane Mortenson. Norma Jeane had een moeilijke jeugd: doordat haar moeder Gladys Baker geestelijke problemen had, heeft ze de kleine Norma Jeane naar haar vrienden Albert en Ida Bolender gebracht, in de hoop dat deze haar goed zouden opvoeden. Gladys wil na een lange tijd met haar dochter in haar pas gekochte huis gaan wonen, maar dan krijgt Gladys een mentale instorting. Norma Jeane wordt in het gezin van Grace McKee (later Goddard) geplaatst. Marilyn zal nooit een goede band met haar moeder opbouwen. In een later interview zou ze over haar moeder zeggen: "To me, she was just that red-haired woman."

In de jaren daarna probeerde Norma Jean aan de slag te komen in Hollywood. Ze kreeg een contract bij een filmmaatschappij, onder de naam Marilyn Monroe, maar buiten één kleine bijrol, die ook nog eens sneuvelde in de montagekamer, zonder succes. Een contract bij een maatschappij was in die tijd vaak een geïnstitutioneerde vorm van prostitutie: de 'actrices' mochten met de relaties van de filmbazen uit eten.

Op 5 augustus 1962 wordt ze dood aangetroffen door haar huishoudster Eunice Murray in Marilyns huis in Brentwood, Californië. Er wordt vastgesteld dat Marilyn Monroe door een overdosis aan slaapmiddelen (in dit geval barbituraten) is overleden. De politie houdt het na onderzoek op 'waarschijnlijke zelfmoord'.