Portaal:Informatica/Uitgelicht/14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linus Torvalds

Linus Torvalds (1969) is de Finse informaticus die aan de wieg stond van de Linuxkernel. Torvalds bracht daarmee de vrije softwarebeweging voor het eerst onder de aandacht van een groot publiek. In 1991 kondigde hij de beschikbaarheid van zijn Free minix-like kernel voor het eerst aan. Zijn kernel was een aanvulling van het GNU-project, waaraan alleen nog een kernel ontbrak - daarvoor was indertijd, en nu nog steeds de Hurdkernel gepland.

Minder dan 5 procent van de huidige code van de Linuxkernel is van zijn hand, maar Linus wordt nog wel door iedereen gezien als degene die het best kan beslissen welke code wel of niet in Linux terechtkomt. Op deze manier wordt voorkomen dat er een nieuwe tak van de Linuxkernel wordt verspreid; juridisch gezien zou dit wel mogelijk zijn (Linux valt onder de GPL).

Linus woont inmiddels in Silicon Valley. Samen met zijn vrouw Tove heeft hij drie kinderen, die hij regelmatig meeneemt naar Linuxcongressen. Hij houdt zich meestal afzijdig van verhitte discussies over softwarelicenties.