Portaal:Jazz/Uitgelicht 171

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
foto Tom Beetz

Michiel Braam (Nijmegen, 17 mei 1964) is een Nederlands jazzpianist en componist.

Biografie[brontekst bewerken]

Pianist, componist en bandleider Michiel Braam studeerde aan het ArtEZ Conservatorium, waar hij momenteel ook hoofd van de afdeling Jazz & Pop is. In 1986 stichtte hij twee bands: Bik Bent Braam (met Angelo Verploegen, Eric Boeren, Wolter Wierbos, Peter Haex, Carl Ludwig Hübsch, Peter van Bergen, Jan Willem van der Ham, Bart van der Putten, Frans Vermeerssen, Frank Gratkowski, Jörg Brinkmann, Michael Vatcher) en Bentje Braam.

In 1987 kreeg Michiel Braam een compositieopdracht van de NOS. Hij schreef een stuk voor 4 klarinetten met de titel Koeien en Beesten. Het werd uitgevoerd door hemzelf op piano, en de klarinettisten Ab Baars, Theo Jörgensmann, Michael Moore en Louis Sclavis. In 1989 volgde het Trio BraamDeJoodeVatcher (met Wilbert de Joode en Michael Vatcher), in 2005 eBraam (aanvankelijk Wurli Trio genaamd, met Pieter Douma en Dirk-Peter Kölsch) en in datzelfde jaar Michiel Braam's Hybrid 10tet (met eBraam, het klassieke Matangi strijkkwartet, Taylor Ho Bynum, Carl Ludwig Hübsch en Nils Wogram.
Samen met Frans Vermeerssen leidt hij het sextet All Ears (met Herb Robertson, Frank Gratkowski, Wilbert de Joode en Michael Vatcher). Daarnaast werkte hij met musici als George Lewis, Benjamin Herman, Han Bennink, Conny en Johannes Bauer en Steve Argüelles.