Portaal:Jazz/Uitgelicht 92

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ingang van het American Jazz Museum in Kansas City

De muziekstijl jazzrock of jazz fusion is een samengaan van de stijlen rock en jazz en is (in bredere zin) daarom een vorm van fusion-muziek. Jazzrock ontstond eind jaren zestig, toen een aantal jazzmusici elementen van de (destijds nog nieuwe) muziekstroming rock-'n-roll gingen combineren met jazz.

Gebruik van de term "fusion"[brontekst bewerken]

In plaats van jazzrock wordt ook wel de term fusion gebruikt. Dit begrip is afgeleid van "Jazz/Rock Fusion", waarmee de nieuwe muziekstijl aanvankelijk in de VS en in Engeland werd omschreven. Tegenwoordig wordt met fusion vaak een meer gepolijste variant van jazzrock bedoeld: jazzfunk. Andere definities geven juist aan dat in jazzrock de nadruk op rockmuziek ligt, terwijl de nadruk bij fusion veeleer op de jazzelementen ligt. Er is in ieder geval sprake van een dunne scheidslijn en in de praktijk worden beide termen regelmatig door elkaar gebruikt. Dit zorgt soms voor verwarring.

Officieel betekent fusion (in muzikale zin): een amalgaam (versmelting) van twee of meer muziekstijlen. Jazzrock is daarmee een vorm van fusion.