Portaal:Media/Uitgelicht/28

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

RTL 8 is de naam van de nieuwe commerciële Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die vanaf half augustus 2007 gaat uitzenden op de Nederlandse televisie. De benamingen RTL+ en RTL 10 deden de ronde als mogelijke naam, maar volgens het tijdschrift Adformatie is er gekozen voor RTL 8.

De zender zal dan in de plaats komen van de televisiezender Tien, die RTL Nederland van Talpa Media Holding heeft overgenomen. De overname van Tien werd officieel op 26 juni 2007 bekend gemaakt door RTL Group en Talpa Media. Naast de zender Tien zijn bij deze overname ook de bij Talpa berustende sport-uitzendrechten door RTL Nederland overgenomen, alsmede de radiozender Radio 538. RTL heeft ook de eerste rechten op alle televisieprogramma's, waarvan een aantal succesvolle programma's en series al zeker overstappen.

De samenwerking tussen RTL en Talpa Media en daarmee de uitbreiding naar vier RTL-zenders zal door partijen nog voor toestemming moeten worden voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Op 26 juli 2007 zal door RTL Nederland een persconferentie gegeven worden voor pers en adverteerders over de programmering van haar stations. De nieuwe zender valt onder RTL Nederland (voorheen de RTL/de Holland Media Groep), samen met RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Op de vraag waarom niet gekozen is voor de naam RTL 6, antwoordde Fons van Westerloo: "Ik wil niet het getal 6 gebruiken omdat SBS6 dat cijfer al gebruikt. Ik wil de kijkers niet met een probleem opzadelen".