Portaal:Media/Uitgelicht/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sony Walkman
Sony Walkman

Walkman is een term die in 1979 geïntroduceerd werd door de Japanse fabrikant van consumentenelektronica Sony. De Walkman is bedacht door Masaru Ibuka, samen met Morita-san oprichter van Sony. Het staat voor een op batterijen werkend apparaat dat compact cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon, en meegenomen kan worden tijdens het wandelen of fietsen.

Deze uitvinding van Sony werd in korte tijd razend populair bij de jongeren. Andere fabrikanten haastten zich om dergelijke apparaten uit te brengen, die in de volksmond allemaal walkman heetten, maar officieel zijn aangeduid met de naam 'portable cassettespeler'. De inwendige tape van een audiocassette heeft een levensduur van zo'n 15 tot 50 jaar. Van de huidige opneembare CD moet nog bezien worden wat de houdbaarheid is.

Door de angst voor gehoorbeschadiging gingen vele fabrikanten halverwege de jaren 80 ertoe over om hun producten uit te rusten met een limiter, waardoor het maximale geluidsniveau tot een minder schadelijk punt werd teruggebracht en waar medepassagiers in het openbaar vervoer ook wel de voordelen van inzagen. lees verder>>>