Portaal:New York (staat)/Uitgelicht/12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Niagarawatervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Ze vormen met zijn drieën de grens tussen de Verenigde Staten van Amerika en Canada tussen Buffalo in de staat New York en Niagara Falls (stad) in de Canadese provincie Ontario.

Het verval is niet erg groot, gemiddeld ongeveer 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert maken ze tot een groot spektakel. Zij zijn vooral vanaf de Canadese kant heel goed te zien. Vanaf de Amerikaanse kant sta je naast het water dat over de rand naar beneden valt. Vanaf de Canadese kant kun je niet alleen de Amerikaanse vallen maar ook de 'Hoefijzer-vallen' (zie afbeelding) in hun volle glorie bewonderen.

Er wordt in Niagara veel elektriciteit opgewekt en de hoeveelheid water die over de vallen naar beneden stort is dan ook vrij nauwkeurig geregeld. De vallen hebben zich in geologisch ijltempo door het dal van de Niagararivier heen bewogen en een stukje verder stroomafwaarts is te zien met wat voor kracht de maalstroom van het gevallen water de rotsen aan de voet van de val heeft uitgehold. Er zijn daar nauwe sleuven van vele meters diep in de rotsen gevonden waar nauwelijks een mens in past. Het is dan ook niet verstandig zich aan de voet van de val te begeven, vandaar keert niemand terug.

Lees meer over de Niagarawatervallen...