Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/37

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vectron in de kleuren voor MRCE

De Siemens Vectron is een locomotiefplatform gebouwd door Siemens Rail Systems (voorheen Siemens Mobility). Zij zal de voorgaande lokomotieffamilies EuroSprinter en de daar van afgeleide ES 2007 gaan vervangen. De machines voldoen aan de TSI-normen en hebben toelating een in meerdere Europese landen.

Dankzij modulaire opbouw zijn er veel verschillende varianten mogelijk. Naast de mogelijkheid tot een dieselelektrisch aangedreven locomotief, zijn er meerdere mogelijkheden voor de elektrische machines, namelijk een 6400 kW en 5600 kW wisselspanningsversie, een 5200 kW gelijkstroomsvariant en een 6400 kW multicourante uitvoering. De draaistellen zijn voorzien van ritzelhohlwellenantrieb en beschikbaar in een variant voor 160 km/h of 200 km/h. Door de toepassing van omgrenzingsprofiel G1 en de mogelijkheid tot inbouw van alle benodigde Treinbeïnvloedingssystemen, is inzet in een groot gedeelte van Europa mogelijk. Verdere opties zoals een bestemmingsdisplay en/of een automatische koppeling behoren tot de mogelijkheden.

Er zijn sinds de introductie op InnoTrans 2010 al ruim 750 elektrische locomotieven verkocht. Inzet vind vooral plaats in het goederenvervoer.