Prince Buster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prince Buster

Cecil Bustamente Campbell OD (24 mei, 1938), in de muziekwereld bekend als Prince Buster en in de Moslimgemeenschap als Mohammed Yusef Ali, is een Jamaicaans zanger, producer en zakenman die tot de sleutelfiguren van de ska wordt gerekend.

Biografie[bewerken]

Prince Buster is een samentrekking van The Prince, de bijnaam die Campbell krijgt als amateurbokser, en Buster zoals hij sinds zijn jeugd wordt genoemd. Vanaf 1956 trad Buster op in de nachtclubs van Kingston als zanger van kortstondige bands die hij met diverse vrienden had opgericht.

Na een tijdje security-guard te zijn geweest bij de soundsystem van Clement 'Coxsone' Dodd produceerde Buster in 1960 een single voor de Folkes Brothers; Oh Carolina, waarvan het intro 32 jaar later werd gesampled voor de cover van Shaggy. Het werd een hit op Jamaica en naast zijn producerswerk voor andere artiesten nam Buster ook zelf nummers op die in het Verenigd Koninkrijk op Blue Beat Records werden uitgebracht; tot aan het eind van de jaren 60 was hij de hofleverancier voor dit ska-label.

In 1964 toerde Buster door Engeland; hij trok volle zalen, verscheen in het popprogramma Ready, Steady, Go! en scoorde een hit met Big Five, gebaseerd op Rainy Night in Georgia. Ook ontmoette hij Muhammad Ali naar wiens voorbeeld hij zich tot de islam bekeerde.

In 1967, het jaar waarin Al Capone een Britse top 20-hit werd, ging Buster op tournee door de Verenigde Staten om het aldaar uitgebrachte The Ten Commanments (From Men To Woman) te promoten; tegenwoordig is het een gewild verzamelobject.

In 1972 scoorde hij een hit in de Nederlandse Top 40 met het nummer Dance Cleopatra Dance, dat echter al in 1967 was opgenomen.

In de daaropvolgende jaren evolueerde ska via rocksteady tot reggae dat de terug naar Afrika-gedachte predikt. Hoewel Buster dit onderwerp aansneed in zijn eerdere songs en een figurantenrolletje kreeg in de film The Harder They Come weigert hij de reggaekant op te gaan en keert hij de Jamaicaanse muziekscene de rug toe.

Buster, al sinds de jaren 60 eigenaar van een platenzaak en een jukebox-bedrijf, ging de toeristensector in, waar hij binnen de kortste keren met verlies draaide. Hij zat zwaar in de schulden maar werd 'gered' door de Britse ska-revival. Bands als Madness, The Specials en The Selecter coverden zijn werk, dat opnieuw werd uitgebracht en goed verkocht.

Anno 1992 beleefde Madness zelf een revival na zes jaar uit elkaar te zijn geweest; Buster werd uitgenodigd om twee nummers mee te doen tijdens de Madstock-tweedaagse in het Londense Finsbury Park maar vanwege een geldkwestie viel hij buiten de cd- en videoregistraties.

Naar aanleiding van een reclamespot scoorde Buster in 1998 een klein hitje met een nieuwe versie van Whine & Grine. Hij woont tegenwoordig in Miami en treedt sporadisch op. Het concert in Camden Town op 5 september 2009 zou de opvolger zijn van zijn optreden tijdens Notting Hill Carnaval 2008 maar werd ruim twee weken van tevoren afgelast.