Naar inhoud springen

Prins-gemaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CommonsDelinker (overleg | bijdragen) op 10 feb 2020 om 06:24. (Prince_Philip_March_2015_(cropped).jpg is op Commons verwijderd. King of Hearts: per c:Commons:Deletion requests/File:Prince Philip March 2015 (cropped).jpg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Prins-gemaal, keizerin-gemalin en koningin-gemalin zijn titels die worden gegeven aan de echtgenoten van de regerende koningen en koninginnen.

Prins-gemaal

Claus van Amsberg, prins-gemaal van koningin Beatrix

De titel prins-gemaal is in het leven geroepen omdat het Nederlandse, Deense of Britse staatshoofd, ook wanneer het een vrouw is, formeel altijd koning heet. Het zou verwarrend zijn wanneer haar echtgenoot de titel koning kreeg. Omgekeerd kan de echtgenote van de koning wel koningin worden genoemd omdat het gebruikelijk is dat een man met dezelfde titel hoger wordt geplaatst. Om deze reden werden Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, Bernhard van Lippe-Biesterfeld en Claus van Amsberg prins(-gemaal) genoemd.

In het Verenigd Koninkrijk werd de titel Prince Consort in 1857 door koningin Victoria officieel verleend aan haar man prins Albert. De huidige prins-gemaal van het Verenigd Koninkrijk is prins Philip, hertog van Edinburgh.

Keizerin-gemalin en koningin-gemalin

De titels keizerin-gemalin en koningin-gemalin zijn minder gebruikelijk. Ze zijn vooral bedoeld om duidelijk te maken dat het gaat om een niet-regerende keizerin of koningin. Voor Nederland kunnen Wilhelmina van Pruisen, Anna Paulowna van Rusland, Sophie van Württemberg, Emma van Waldeck-Pyrmont (voor ze regentes werd) en koningin Máxima met de titel koningin-gemalin aangeduid worden.