Prins Bernhardhoeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brabanthal
De ingang van de Prins Bernhardhoeve aan de achterzijde
De ingang van de Prins Bernhardhoeve aan de achterzijde
Locatie Zuidlaren, Vlag van Nederland Nederland
Huidig gebruik beurscomplex/evenementenhal
Bouw gereed 1956
Architect J. van der Weerd
Eigenaar PBhoeve beheer bv
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Prins Bernhardhoeve is een sinds 1956 bestaand complex voor beurzen, congressen en andere grootschalige evenementen in het Nederlandse Zuidlaren. Het gebouw bestaat tegenwoordig uit drie hallen die vernoemd zijn naar een lid van het Koninklijk Huis. De Prins Bernhardhoeve is het oudste en bekendste evenementencomplex in de Provincie Drenthe. Wijlen Prins Bernhard was de beschermheer van dit complex, dat plaats biedt aan maximaal 10.000 bezoekers.

In 1999 en 2000 werd Domino Day hier gehouden, een evenement rond een wereldrecordpoging vallende dominostenen.

Na de verkoop van het complex in 2007 is in 2009 de exploitatie van het complex in handen gekomen van PBhoeve beheer bv.

De Prins Bernhardhoeve staat bekend om de jaarlijks terugkerende evenementen als de kleindierenshow De Noordshow, de Wielerzesdaagse van het Noorden en het dancefestival District One.

Geschiedenis[bewerken]

Voor 2007 was het complex 40.000 m2 groot en bestond uit halen aan de Brink, een traverse en hallen aan de achterzijde. In 2007 werd het complex gesloten en verkocht aan ontwikkelaar Leyten. Deze wilde winkels en woningen bouwen op het terrein. Beurzen werden door een overeenkomst met de voormalige eigenaar WTC Expo uit Leeuwarden middels een overeenkomst uitgesloten. In 2009 werden de achterste hallen weer in gebruik genomen voor evenementen en in 2013 werd bekend dat WTC Expo is overeengekomen met PBhoeve beheer dat er weer beurzen naar Zuidlaren mogen komen. De eerste grote beurs was een woonbeurs. In 2014 zijn de voorste hallen en de traverse van het complex gesloopt om ruimte te maken voor onder andere een supermarkt, zakelijke dienstverlening, horeca en een gezondheidscentrum.

Oppervlakte[bewerken]

Vanaf 1 oktober 2009 wordt het verkleinde complex van ca. 16.000 m² in drie hallen geëxploiteerd. Dit zijn de Prins Constantijnhal - gelegen naast de hoofdingang van het gebouw - met een oppervlakte van 5544 m², de Prins Johan Frisohal (2820 m²) en de Prinses Julianahal.

Ter vergelijking staan hieronder enkele andere beurscomplexen in Nederland met de bijbehorende beursoppervlakte:

Externe link[bewerken]