Priorij van Klaarland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Klaarland.

Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Klaarland is een kloostergemeenschap in Lozen die behoort tot de orde der trappisten[1]. In alle continenten zijn er gemeenschappen van broeders en gemeenschappen van zusters te vinden.

Geschiedenis[bewerken]

In 1970 door zes zusters van de abdij Nazareth uit Brecht gesticht: in eerste instantie was de vestigingsplaats Hasselt; in 1975 verhuisde men naar Lozen.

Dagelijkse leven[bewerken]

Het leven in priorij Klaarland wordt gekenmerkt door gebed, lezing en handenarbeid, de drie krachtlijnen van het trappistenleven. Het ritme van de dag wordt op vastgestelde uren onderbroken voor het samen vieren van de officies. De zeven gebedstijden zijn voor iedereen toegankelijk zowel voor gasten als voor toevallige bezoekers. Elke dag wordt er ook geruime tijd voorzien voor geestelijke lezing, Lectio Divina genoemd.

Zoals alle andere gemeenschappen in de trappistenorde, werken de zusters voor hun dagelijks brood. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien produceren en/of verkopen zij onder andere biergisttabletten, liturgische gewaden, kaarsen en wenskaarten.

Er is ook een klein gastenhuis waar mensen die stilte en bezinning zoeken, enkele dagen kunnen logeren. Het klooster zelf is evenwel niet te bezichtigen.

Bronnen[bewerken]

  • Van Remoortere, J., 1990: Ippa's Abdijengids voor België (p. 75). Lannoo

Referenties[bewerken]

  1. Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie (O.C.S.O.: Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae)

Externe links[bewerken]