Naar inhoud springen

Terugroepactie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Product recall)

Een terugroepactie (ook wel product recall of terughaalactie genoemd) is het terugroepen van producten door een leverancier. Meestal wordt een dergelijke actie uitgevoerd omdat er een onveilige situatie is ontstaan met het product. Met een terugroepactie probeert de leverancier de schade en aansprakelijkheid zo klein mogelijk te houden. Een terugroepactie is naast een kostbare aangelegenheid voor een bedrijf, ook een mogelijke veroorzaker van imagoschade. Als het professioneel gebeurt kan een terugroepactie ook opgevat worden als een uiting van kwaliteitszorg en verantwoordelijkheidsbesef en kan deze de reputatie van het merk juist ten goede komen.

Verplicht of vrijwillig[bewerken | brontekst bewerken]

Meestal wordt een terugroepactie vanuit de producent zelf geïnitieerd. Bij de productie is een probleem geconstateerd en het bedrijf roept uit voorzorg een deel, of de gehele productie, terug. Het bedrijf is echter wel verplicht dit ook bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te melden. Het gebeurt echter ook dat een terugroepactie verplicht wordt gesteld door de Voedsel- en Waren Autoriteit. In Nederland is de NVWA verantwoordelijk voor het controleren en opleggen van terugroepacties. Het niet direct gehoor geven aan een door de NVWA opgelegde terugroepactie kan leiden tot boetes. In de jaren 2010 steeg het aantal terugroepacties. Dit had te maken met het strenger worden van de regelgeving en een toename van het aantal producten uit China, waar de standaard momenteel lager lag dan in Europese landen.

Bedrijven zoeken daarom al jaren naar oplossingen om zich tegen schade, zowel financieel als wat betreft imago, in te dekken. Dit doen ze door middel van zogenaamde terugroepactie-plannen, waarin onder andere een stappenplan wordt opgenomen, verzekeringen en een communicatieplan.

Voorbeelden van terugroepacties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 29 juli 2008: C1000 sladressing
  • 16 mei 2008: partij Peijnenburg ontbijtkoekvarianten
  • 25 april 2008: Rubo-Toys pluchen pop Elmo
  • 17 april 2008: Verberghe Likkepot smeerworst

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]