Product recall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een product recall (ook wel terughaalactie genoemd) is het terugroepen van producten door een leverancier. Meestal wordt een dergelijke actie uitgevoerd omdat er een onveilige situatie is ontstaan met het product. Met een product recall probeert de leverancier de schade en aansprakelijkheid zo klein mogelijk te houden. Een product recall is naast een enorm kostbare aangelegenheid voor een bedrijf, ook een mogelijke veroorzaker van imagoschade. Als het professioneel gebeurt kan een product recall ook opgevat worden als een uiting van kwaliteitszorg en verantwoordelijkheidsbesef en kan deze de reputatie van het merk juist ten goede komen.

Verplicht of vrijwillig[bewerken]

Meestal wordt een product recall vanuit de producent zelf geïnitieerd. Bij de productie is een probleem geconstateerd en het bedrijf roept uit voorzorg een deel, of de gehele productie, terug. Het bedrijf is echter wel verplicht dit ook bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te melden. Het gebeurt echter ook dat een product recall verplicht wordt gesteld door de Voedsel en Waren Autoriteit. In Nederland is de VWA verantwoordelijk voor het controleren en opleggen van product recalls. Het niet direct gehoor geven aan een door de VWA opgelegde product recall kan leiden tot zeer hoge boetes. De afgelopen jaren zien we een sterkte stijging van het aantal product recalls. Dit heeft voornamelijk te maken met het strenger worden van de regelgeving, maar ook door een toename van het aantal producten uit China, waar de standaard momenteel[wanneer?] nog lager ligt dan in Europese landen.

Bedrijven zoeken hierdoor al jaren naar oplossingen om zich tegen schade, zowel financieel als wat betreft imago, in te dekken. Dit doen ze door middel van zogenaamde product recall-plannen, waarin onder andere een stappenplan wordt opgenomen, verzekeringen en een communicatieplan.

Voorbeelden van product recalls[bewerken]

  • 29 juli 2008: product recall C1000 sladressing
  • 16 mei 2008: product recall partij Peijnenburg ontbijtkoekvarianten
  • 25 april 2008: product recall Rubo-Toys pluchen pop Elmo terug
  • 17 april 2008: product recall Verberghe Likkepot smeerworst

Externe links[bewerken]