Profielwerkstuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het profielwerkstuk (afgekort pws) is een praktische opdracht voor leerlingen in de laatste klas uit de bovenbouw van het havo, vmbo en vwo die als een soort 'meesterproef' dient.

Zij maken een uitgebreid werkstuk over een onderwerp uit hun gekozen profiel. Op het vmbo dienen leerlingen een sectorwerkstuk te maken; op de havo en het vwo moet het werkstuk betrekking hebben op een groot profielvak, vandaar de naam profielwerkstuk. Een leerling van het vmbo dient er minimaal 20 uur aan te werken, voor leerlingen van de havo is dat minimaal 40 uur en op het vwo is dat minimum 80 uur. Het cijfer wordt als onderdeel van het combinatiecijfer meegeteld bij het bepalen van de examenuitslag.

De leerling voert zelfstandig of in een groepje een klein onderzoek uit. Het doel daarvan is tweeledig: enerzijds kan de leerling zijn theoretische kennis verdiepen, anderzijds wordt hij getoetst op vaardigheden, zoals het opzetten van een onderzoek, experimenteren, analyseren, beschrijven en presenteren. Vaak vindt er op scholen een presentatie-avond van de profielwerkstukken plaats.

Het profielwerkstuk valt binnen een van de vier beschikbare profielen.

Zie ook[bewerken]