Profielwerkstuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het profielwerkstuk is een praktische opdracht voor leerlingen in de laatste klas uit de bovenbouw van het havo, vmbo en vwo die als een soort 'meesterproef' dient.

Zij maken een uitgebreid werkstuk over een onderwerp uit hun gekozen profiel. Op het vmbo dienen leerlingen een sectorwerkstuk te maken; op het havo en vwo kiezen leerlingen uit profielen, maar op het vmbo uit sectoren, vandaar die naam. Een leerling van het vmbo dient er minimaal 20 uur aan te werken. Voor leerlingen van de havo en het vwo is de minimumeis 80 uur. Het cijfer wordt als onderdeel van het combinatiecijfer meegeteld bij het bepalen van de examenuitslag.

De leerling voert zelfstandig of in een groepje een klein onderzoek uit. Het doel daarvan is tweeledig: enerzijds kan de leerling zijn theoretische kennis verdiepen, anderzijds wordt hij getoetst op vaardigheden, zoals het opzetten van een onderzoek, experimenteren, analyseren, beschrijven en presenteren. Vaak vindt er op scholen een presentatie-avond van de profielwerkstukken plaats.

Het profielwerkstuk valt binnen een van de vier beschikbare profielen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]