Pruik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Typisch 17e-eeuwse Franse herenpruik (buste van Jules Hardouin-Mansart
Filmpje over de pruik als statussymbool

Een pruik is een kunstmatig kapsel, dat op het hoofd gedragen de suggestie geeft een werkelijk kapsel te zijn. Een pruik die een gedeelte van het hoofd bedekt wordt toupet of haarstukje of ook wel haarwerk genoemd.

Een pruik kan gemaakt zijn van synthetisch haar, paardenhaar of echt haar, dat veel duurder is. Zelfs afgeknipt eigen hoofdhaar kan worden gebruikt, maar dat komt niet veel voor.

De pruik kan worden gedragen door mensen die ontevreden zijn over hun kapsel. Mannen die van nature kaal zijn dragen nog zelden een pruik, maar dat is anders bij mensen die door een chemokuur last hebben van haaruitval. Zij verwachten dat een pruik het natuurlijke haar imiteert, zodat voor anderen niet duidelijk is dat er een pruik wordt gedragen.

Sommige magistraten, zoals rechters in Groot-Brittannië dragen een witte pruik als onderdeel van hun ambtskostuum. In dit geval gaat het niet om een pruik die de indruk wekt het echte haar van de drager te zijn. Vaak is zelfs het echte haar eronder zichtbaar.

Veel religieuze joodse vrouwen dragen na hun huwelijk een pruik, die vaak wordt aangeduid met het Jiddische woord daarvoor: een sjeitel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse koning Lodewijk XIII was vermoedelijk al vroeg kaal en was een van de eersten in zijn tijd[bron?] die een pruik droeg, een mode die meer dan 100 jaar stand hield. De pruik werd dagelijks gepoederd in een pruikenkamer.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]