Purit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Noritfabriek in Klazienaveen

De NV Purit Maatschappij is een bedrijf te Klazienaveen dat actieve kool vervaardigde uit turf.

De fabriek bestaat nog steeds en in 2003 werd zelfs een nieuwe fabriek naast de bestaande gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze fabriek is in 1919 opgericht door Hermannus Oving, schoonzoon van Jan Evert Scholten, die toen de leiding had over de Maatschappij Klazienaveen, een verveningsmaatschappij en onderdeel van het Scholten-concern. De fabriek kwam echter in conflict met de NV Algemeene Norit Maatschappij, waarbij beschuldigingen omtrent prijsdumping en bedrijfsspionage vielen. Er volgden onderhandelingen die leidden tot een volledige overname in 1924 van Purit door Norit.

Oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek gebombardeerd. Acht werknemers kwamen om het leven en vijf raakten gewond toen, twee weken voor de bevrijding op 23 maart, een Engelse bommenwerper zijn lading boven de fabriek loste. Het bombardement was erop gericht dat de Duitse strijdkrachten geen munitie, die opgeslagen lag in deze fabriek, konden meenemen. Meer dan vijftig projectielen verwoestten grote delen van de fabriek. Bij dit bombardement werd één schip tot zinken gebracht en nog eens zeven raakten beschadigd. Daarnaast werd ook een nabijgelegen hotel verwoest.

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010, 65 jaar na het bombardement, is een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers van dit bombardement. Het monument is gekomen dankzij de inspanningen van het Comité Monument Slachtoffers Bombardement Purit 1945 en subsidies van verschillende instanties.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]