Pyjama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Two piece pajamas.jpg

Een pyjama is een kledingstuk voor de nacht en wordt gedragen tijdens bedtijd. Het is (onder normale omstandigheden) niet gebruikelijk een pyjama overdag te dragen, behalve 's avonds en 's ochtends in de eigen familiekring. De pyjama heeft de status van privékleding.

Een standaardpyjama bestaat uit twee delen, een loszittende lange broek en een jasje van linnen, katoen of flanel. De van oudsher traditionele mannenpyjama is gestreept. De broek heeft elastiek in de band. Een gulp (met overslag, zonder rits of knopen) gold voorheen voor een mannenpyjama als noodzakelijk, maar is tegenwoordig niet gebruikelijk meer. Het jasje, meestal met lange mouwen, wordt met knopen gesloten, soms moet het over het hoofd worden aangetrokken.

Een pyjama met korte broek wordt soms shortama genoemd.

Shortama

Ook voor vrouwen zijn er heden ten dage tal van pyjama's te verkrijgen, meestal in zachtere designs en tinten.

Vanouds werd een pyjama op het blote lichaam gedragen, thans houden veel mensen onder de pyjama hun ondergoed aan. Ook dragen minder mensen een pyjama doordat woningen, evenals bedlinnen, warmer zijn dan vroeger toen de pyjama nog als warmhouder werd gebruikt. Veel mannen en vrouwen slapen tegenwoordig dan ook in hun ondergoed of naakt.

Een nachthemd, dat ongeveer tot de knieën reikt, zonder broek, wordt door vrouwen gedragen. Voor mannen was het vanouds gewoon, maar is het tegenwoordig niet gebruikelijk meer. Zo'n nachthemd wordt tegenwoordig wel big shirt genoemd.

Als overgang tussen de nachtkleding en normale kleding wordt een ochtendjas of duster gebruikt. Deze zijn meestal van een luxueuzere stof en fungeren als een soort overjas over de pyjama.

Etymologie[bewerken]

Het woord pyjama komt oorspronkelijk via het Hindiwoord pay-djama uit het Perzische woord پايجامه Paydjame dat letterlijk beenbedekking betekent. Het woord is in de 19e eeuw door de Engelse taal aan het Hindoestaans (Hindi/Urdu) ontleend en is vanuit het Engels door het Nederlands overgenomen, waarbij de fonetisch accurate Engelse weergave van het oorspronkelijke woord /paaj-djama/ in het Nederlands werd verbasterd door deze Engelse spelling als Nederlands te lezen: /piejama/ of /pjama/.

De Engelse kolonisten hebben het van oorsprong Indiase kledingstuk geïntroduceerd als nachtkleding.

Zie ook[bewerken]