Pylonenstation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metrostation Narvskaja in Sint-Petersburg


Een pylonenstation (Russisch: Пилонная станция; Pilonnaja stantsia) is een type diepgelegen metrostation (dieper dan 15 meter onder de oppervlakte), dat werd aangelegd ten tijde van de Sovjet-Unie. Het is het oudste type diepgelegen metrostation. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de manier van scheiding van de centrale hal van de stationstunnels.

Pylonenstations bestaan uit drie aparte hallen, die van elkaar worden gescheiden door een rij pylonen met doorgangen ertussen. De onafhankelijke hallen maken het mogelijk dat de architectonische vorm van de centrale hal en de stationstunnels kunnen verschillen. Dit was met name karakteristiek voor stations die werden gebouwd in de jaren 60, toen, als gevolg van het beleid om de kosten terug te dringen, de stationstunnels en de tunnelmuren significant minder van uitstraling werden dan de centrale hal.

Pylonenstations werden ingezet als wapen in moeilijke geologische situaties, daar dergelijke stations beter in staat waren om de gronddruk tegen te gaan. Het beperkte aantal smalle doorgangen zorgde echter ook voor slechte doorstroming tussen de hallen.

Voorbeelden van pylonenstations zijn onder andere Smolenskaja, Oktjabrskaja, Taganskaja en Kievskaja van de metro van Moskou, Plosjtsjad Lenina, Poesjkinskaja, Narvskaja, Gorkovskaja en Moskovskieje vorota van de metro van Sint-Petersburg en Chresjtsjatyk, Oeniversytet en Lybidska van de metro van Kiev.

Stations met een verkorte hal[bewerken]

Met name aan het einde van de jaren 50 en het begin van de jaren 60 werden pylonenstations met verkorte centrale hallen gebouwd om zo geld te besparen. De centrale hal was hierbij tot driemaal korter dan de stationstunnels en had een maximum van 5 tot 6 pylonen. Stations van dit type zijn onder andere Vladimirskaja, Tsjernysjevskaja, Elektrosila (metrostation) en Gorkovskaja van de metro van Sint-Petersburg en Sjoeljavska van de metro van Kiev.

Dubbelgewelfde stations ('Londen-type')[bewerken]

Een ander type pylonenstation is een type met dubbele bogen (gewelven), die ook wel 'Londen-type'-stations worden genoemd vanwege het feit dat dergelijke typen stations het meest voorkomen bij de metro van Londen. In dergelijke stations is de centrale hal verkleind tot de grootte van een voorportaal, die leidt naar de (rol)trappen die naar buiten leiden. In sommige gevallen vormt dit voorportaal ook de basis van de roltrappen. Van dit type station is nog een aanwezig in de voormalige Sovjet-Unie; Arsenalna in Kiev. In Moskou bevonden zich drie van dergelijke stations, die later werden herbouwd: Loebjanka en Tsjistieje Proedy zijn nu gewone pilonenstations en Paveletskaja is nu een zuilenstation.