Qal'at Ja'bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Qal'at Ja'bar
Het kasteel Qal'at Ja'bar aan het water van het Assadmeer
Het kasteel Qal'at Ja'bar aan het water van het Assadmeer
Locatie Ar-Raqqah Gouvernement, Syrië
Coördinaten 35° 54′ NB, 38° 29′ OL
Algemeen
Kasteeltype hoogteburcht
Detailkaart
Qal'at Ja'bar
Qal'at Ja'bar

Qal'at Ja'bar (Arabisch:قلعة جعبر) is een kasteel in Syrië dat is gelegen aan de linker oever van het Assadmeer.

Geschiedenis[bewerken]

De exacte datum van de eerste fortificatie van de heuvel is niet met enige zekerheid te zeggen, maar in de periode voordat de islam zijn intrede deed stond er al een uitkijkpost op de heuvel. In de 11e eeuw bouwde de Banu Numayr-stam het eerste kasteel boven op de heuvel. Uiteindelijk is het kasteel geschonken aan Malik Sjah I in 1086, zo weten enkele bronnen ons te melden. In 1102 werd het kasteel kortstondig veroverd door de kruisridders. In 1146 stierf de krijgsheer Zengi voor de poorten van het kasteel ten tijde dat hij het belegerde. De zoon van Zengi, Nur ad-Din verbouwde het kasteel. Het kasteel had veel te leiden van de Mongoolse invallen in Syrië. Het kasteel werd in de 14e eeuw hersteld.

Volgens overlevering is in de buurt van het kasteel Süleyman Shah, de grootvader van Osman I, begraven. Bij het Verdrag van Ankara werd het kasteel aan de Turken gegeven, zodat Turkse soldaten de tombe van Süleyman konden bewaken. Tot 1973 zou het een Turkse exclave blijven in Syrië. Dit werd toen opgegeven vanwege het nieuw gecreëerde Stuwmeer-Assad. Enkele jaren daarvoor was men al begonnen met het restaureren van het kasteel.

Bronnen[bewerken]

  • Tonghini, Cristina (1998). Qal'at Ja'bar pottery: a study of a Syrian fortified site of the late 11th-14th centuries . British Academy Monographs in Archaeology. 11. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-727010-7.
  • Dussaud, René (1931). La Syrie antique et médiévale illustrée. Bibliothèque archéologique et historique. 17. Paris: P. Geuthner. OCLC 610530151.