Naar inhoud springen

Queen Elizabethklasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Paul Hermans (overleg | bijdragen) op 13 nov 2019 om 17:49. (Spelfout gecorrigeerd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Schets van de Queen Elizabethklasse
HMS Queen Elizabeth aan de afbouwkade in Rosyth ((2014)

De Queen Elizabethklasse zijn de geplande nieuwe vliegdekschepen van de Britse marine die worden gebouwd door BAE Systems. De schepen gaan de Invincibleklasse opvolgen. Er worden in totaal twee schepen gemaakt:

De Queen Elizabeth is op 7 december 2017 in dienst gesteld, waarna het schip vanaf 2020 met zijn benodigde vliegtuig- en helikoptervloot zijn oorspronkelijke bedoelde taken kan uitvoeren. De kosten van het gehele project worden geraamd op £7 miljard (ongeveer €8,2 miljard).

Voorgeschiedenis

Het plan was oorspronkelijk om samen met de Fransen een vliegdekschipklasse te bouwen. De Fransen trokken zich echter terug en daarom werd er door de Britten besloten het project zelf voort te zetten. Doordat de samenwerkingspartner van de Britten wegviel was het plan om HMS Prince of Wales na constructie te verkopen of in de mottenballen te doen. Defensiepublicaties in 2013 maakten echter duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk beide schepen tegelijkertijd in dienst kan en moet hebben.

Beschrijving

De Queen Elizabethklasse wordt aanzienlijk groter dan de Invincibleklasse. De schepen hebben een lengte van 284 meter, een maximale breedte van 70 meter en een waterverplaatsing van 65.500 ton. Dat is ruim 3 keer zoveel waterverplaatsing als de Invincibleklasse. De schepen zullen een snelheid hebben van 46 kilometer per uur. Wanneer de schepen compleet operationeel zijn, zullen ze 1600 man per schip aan bemanning hebben.

Bewapening

De schepen zullen naar verwachting tot 40 F-35 Lightning II en 4 helikopters meevoeren. De eigen verdediging wordt verzorgd door Phalanx CIWS, 30mm-kanonnen en miniguns. Natuurlijk zijn de schepen voor de verdediging afhankelijk van escorteschepen.

Zie de categorie Queen Elizabeth class aircraft carriers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.