Raamgracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raamgracht
Raamgracht
Raamgracht
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Kloveniersburgwal
Eind Zwanenburgwal
Postcode 1011
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Raamgracht in het centrum van Amsterdam loopt van de Kloveniersburgwal naar de Zwanenburgwal. De Groenburgwal, Verversstraat en Zanddwarsstraat komen uit op de Raamgracht.

Dit gebied tussen de Kloveniersburgwal en de Zwanenburgwal lag tot laat in de 16e eeuw nog "buiten de veste" (buiten de stadsmuren); in 1593 werd het bij de stad gevoegd. Hier lagen rond die tijd nog de lakenweverijen, waar de wollen stof na het wassen, kaarden, spinnen, weven en verven op houten raamwerken (de zogenaamde lakenramen) werd gespannen om te drogen en op te rekken. De namen Raamgracht, Ververstraat en Staalstraat herinneren aan die periode. In de 17e eeuw verhuisden de lakenweverijen naar de toenmalige westelijke grens van de stad; in de buurt van de Bloemgracht en de Jordaan.[1] Daar vindt men dan ook nu nog de Raamstraat, het Raamplein en de Raampoort.

De Raamgracht ligt in de voormalige Jodenbuurt van Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Joodse bewoners van de Raamgracht weggevoerd naar de concentratiekampen en overleefden de oorlog niet.[2]

Het weekblad Vrij Nederland is al vele jaren gevestigd in een monumentaal pand uit 1914 aan Raamgracht 4, op de hoek met de Kloveniersburgwal. Ook de Weekbladpers (uitgever van Vrij Nederland en bladen als Opzij en Hollands Diep) is gevestigd aan Raamgracht 4. De journalist Igor Cornelissen schreef het boek Raamgracht 4 over zijn tijd als redacteur van Vrij Nederland in de jaren zestig.

In de vroege jaren zeventig van de 20e eeuw bewoonde de dichter en schrijver Hugo Claus, samen met zijn toenmalige muze, de actrice Sylvia Kristel, het pand Raamgracht 5-7.

Salomon Meijer schilderde de Raamgracht. Dit schilderij werd in 1957, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, aangekocht door het rijk.[3]

Raamgracht in andere steden[bewerken]

In Den Haag was een Raamgracht die rond 1850 gedempt werd.[4] Ook in Haarlem was een Raamgracht, nu de Gedempte Raamgracht.