Racehelm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een racehelm (Frans: casques; Duits: Helm; Spaans: casc) is een veiligheidshelm voor coureurs in de autosport. De racehelm is verplicht in de Formule 1 sinds het raceseizoen 1973.

Historie[bewerken]

Hoofdbescherming voor coureurs bestond aanvankelijk alleen uit een katoenen of leren kap met losse stofbril. Er bestonden vanaf de jaren dertig/veertig ook al verharde helmen, hetzij van natuurlijke materialen (als leer of kurk) of van synthetische materialen. De firma Herbert Johnson Co. maakte tevens exemplaren met een vizier.

Gesloten racehelm[bewerken]

De gesloten racehelm werd in de F1 geïntroduceerd door de Amerikaan Dan Gurney in 1968. In de Amerikaanse racerij reed men al langer met een gesloten racehelm van het merk Bell. Het debuut vond, bij wijze van test, plaats op het circuit van Zandvoort op 21/22 juni van dat jaar.[1] Twee weken later op de Nürburgring werd er voor het eerst met de helm geraced onder regenachtige omstandigheden.

Bell 500[bewerken]

De Bell 500 is de klassieke racehelm van de jaren zeventig van de 20e eeuw, met als belangrijkste concurrerend merk GPA. Qua design werden de helmen gekenmerkt door een enkele kleur en de (voor)naam van de coureur in grote letters.

Merken[bewerken]

De racehelm is altijd sterk verbonden geweest met motorhelmmerken: Bell, GPA en AGV waren aanvankelijk belangrijke leveranciers. Sinds de jaren tachtig/negentig zijn de Japanse merken Schuberth, Shoei en Arai hofleverancier. Nog een ander merk is Bieffe.

Bell XFLS-TW (' twin window')[bewerken]

Dit type helm werd in 1979 in de Formule 1 o.a. gedragen door Jacky Ickx en John Watson.

Simpson RX-1 ('Bandit')[bewerken]

Eind jaren zeventig kwam, opnieuw vanuit Amerika, een ander type racehelm ditmaal van het merk Simpson. In 1979 introduceerde het merk de RX-1. De helm stond al gauw als ' Bandit' bekend en werd vaak ook met Star Wars geassocieerd. In 1980 kwalificeerden 22 van de 33 coureurs van de Indy 500 met een dergelijk type helm. De Simpson Bandit had een duidelijker vormgegeven kin-gedeelte, met tevens meer luchtopeningen. Dit type helm werd in de Formule 1 in 1979 onder andere door Mario Andretti, James Hunt, Elio de Angelis, Emerson Fittipaldi, Jan Lammers, Jochen Mass, Geoff Lees, en Hans-Joachim Stuck gedragen.[2] Ook Gilles Villeneuve testte de helm in 1979.[3] De helm is nu beter bekend als de racehelm van The Stig, testrijder namens Top Gear.

Technologie[bewerken]

Racehelmen wogen vroeger zo'n 2 kilo, maar dit gewicht is sinds de 21e eeuw teruggebracht tot ca. 1,25 kilogram. De helmen worden tegenwoordig van carbon gemaakt, dat tegelijk lichter en sterker is. Hierdoor is de prijs inmiddels opgelopen naar meer dan 10.000 euro. Helmen redden levens, maar niet altijd.

Dodelijke ongelukken[bewerken]

Bij het ongeluk van Gilles Villeneuve op het circuit van Zolder in 1982 verloor hij, in de lucht gekatapulteerd door de wagen van Jochen Mass, door centrifugale krachten zijn helm en belandde tegen hekwerk op de grond. Hij overleed later die avond na het bewustzijn niet meer te hebben herwonnen. Behandelend artsen hebben later verklaard dat hij reeds door de gemaakte salto van de wagen zijn nek had gebroken en niet meer levensvatbaar was.

Bij het ongeluk van Ayrton Senna op het circuit van Imola in 1994 drong een stukje van de wielophanging door zijn helm heen: dit veroorzaakte een ernstige hoofdwond c.q. fataal hersenletsel, waaraan hij binnen enkele uren overleed.

Ongelukken[bewerken]

Beroemd is de geblakerde helm van Jacky Ickx na zijn ongeluk op Jarama in 1970 waarbij zijn wagen in brand raakte.[4] Bij zijn ongeluk op de Nürburgring in 1976 werd de helm van Niki Lauda van zijn hoofd afgerukt; dit verklaart mede de ernstige brandwonden aan zijn gezicht.

De impact van een ongeluk toont bijvoorbeeld de helm na het ongeluk van Giancarlo Fisichella (Frankrijk 2002).[5]

Bij een snelheidstest voor het team van Marussia op het vliegveld van Duxworth reed testcoureur Maria de Villota (dit was haar eerste F1-test) op 3 juli 2012 met haar hoofd tegen de neergelaten laadklep van een truck. Naast verwondingen aan gezicht en hoofd verloor zij haar rechteroog bij dit ongeluk.[6][7]

Het startongeluk van Spa-Francorchamps in 2012, waarbij het hoofd van Fernando Alonso op een haar na werd gemist door de wagen van Romain Grosjean, heeft nieuw leven ingeblazen in de discussie over het gebruik van overdekte cockpits in de Formule 1 - met felle voor-en tegenstanders.

Bird strikes[bewerken]

Coureurs kunnen op de baan door allerlei objecten worden getroffen.

Felipe Massa kreeg tijdens de training voor de GP van Hongarije in 2009 een losgeraakt onderdeel van de wagen van Rubens Barrichello tegen zijn vizier.[8].

Nico Rosberg werd tijdens de vrijdagtraining voor de GP van Bahrain in 2012 geraakt door een vogel. Die vloog tegen zijn vizier, terwijl de coureur 200 km/u reed.[9] [10]

De Britse coureur Alan Stacey verongelukte in 1960 op Spa-Francorchamps toen waarschijnlijk een vogel door zijn vizier heen sloeg, waardoor hij bewusteloos raakte en crashte.

Jochen Rindt kreeg een steen in zijn gezicht tijdens de training voor de GP van Frankrijk in 1970; hij droeg op dat moment een open vizier omdat het bochtige circuit hem misselijk maakte.

Op hetzelfde, beruchte circuit van Clermont-Ferrand sloeg op 2 juli 1972 een steen, opgeworpen door de wagen van Emerson Fittipaldi, door het vizier van Helmut Marko. Hij wist de BRM nog tot stilstand te brengen, maar door het ongeluk raakte hij blind aan het linkeroog.[11] Dit betekende tevens het einde van zijn carrière als coureur.

Speciale helmdesigns[bewerken]

Vroeger reed een coureur tijdens zijn carrière met een vast design, meestal gebaseerd op basis van diens nationaliteit (de landenkleur). Sinds eind 20e - begin 21e eeuw is dit principe in toenemende mate verleden tijd geworden. Coureurs verwisselen tegenwoordig gedurende een seizoen geregeld van (helm)design (Duits: Sonderlackierung. Sommigen doen dat halverwege een seizoen of zelfs enkele keren, anderen als Sebastiaan Vettel dragen om de paar races een ander design. Omdat Vettel uit principe, bijvoorbeeld na een gewonnen race, wisselt van design is hij niet in onderstaande lijst opgenomen: in deze lijst gaat het enkel om de uitzonderingen.

Het technisch comité van de FIA maakte tijdens de GP van Singapore in 2013 bekend dat het een verbod overweegt op het constant veranderen van helmdesigns. Voortaan zou nog maar één (kleuren)wisseling van seizoen geoorloofd zijn. Dit om de herkenbaarheid van de rijders te bevorderen.[12]

Lijst unieke helmdesign[bewerken]

Voorlopers (20e eeuw)[bewerken]

GP van Brazilië 1995: Rubens Barrichello (deels helm van Ayrton Senna).[13]

GP van Portugal 1995: Gerhard Berger ('No War'). De helm is het resultaat van een prijsvraag, heeft als design allerlei landenvlaggetjes en draagt achterop de tekst 'NO WAR IN THE WORLD.[14]

GP van Duitsland 1996: Heinz-Harald Frentzen. De helm is het resultaat van een prijsvraag van het blad Auto Bild ter bevordering van het dragen van val-of fietshelmen in het verkeer.[15]

GP van Japan 1998: Michael Schumacher (' Suzuka Special'). De helm heeft aan de zijkanten, naast de Duitse vlag, de zwartwit-geblokte finishvlag en is verchroomd. Deze speciale editie voor de laatste titelrace bracht Schumacher geen geluk.[16]

Seizoen 2001[bewerken]

GP van Brazilië: Rubens Barrichello (met Braziliaanse vlag aan weerszijden).[17]

GP van Italië: Michael Schumacher en Rubens Barrichello (helmen en auto zonder sponsorlogo's met zwarte neus, ter herinnering aan de slachtoffers van de aanslagen op 11 september).

GP van Amerika: enkele teams (o.a. Jordan) en rijders herdenken de aanslagen van 9/11. Meer speciaal: Jarno Trulli (de helm heeft aan weerszijden de Amerikaanse vlag, met op de achterzijde de tekst Peace No War); Rubens Barrichello (idem, Amerikaanse vlag aan zijkant); Ralf Schumacher (idem); Michael Schumacher (idem)

Seizoen 2002[bewerken]

GP van Duitsland: Michael Schumacher (tgv Duitsland wereldkampioen voetbal)

Seizoen 2003[bewerken]

GP van Brazilië: Juan Pablo Montoya

Seizoen 2004[bewerken]

GP van Monaco: Kimi Raikkonen ('High Octave Glamour', verchroomde editie met afbeelding van de haven achterop en aan de zijkant de namen van de bochten).[18]

GP van Groot-Brittannië: Jenson Button. Wit met rode belettering op basis van de vlag van St. George.[19]

GP van Hongarije: David Coulthard ('Tartan'; tgv prijsvraag West Tobacco: alleen vrijdagtraining).[20][21]

GP van Italië: Michael Schumacher. Met Italiaanse vlag aan zij-en achterkant.[22]

GP van China: Michael Schumacher. Met boven Chinese draak of 'kracht' als symbool en in karakters zijn naam op de zijkant.

GP van Brazilië: Juan Pablo Montoya.[23]

Seizoen 2005[bewerken]

GP van Monaco: Kimi Raikkonen ('Dice'n in the streets'; woord 'Iceman' bezet in diamanten: helm zwart/rood) en Juan Pablo Montoya (naam in diamanten)

GP van Europa: Nick Heidfeld (verguld exemplaar)

GP van Brazilië: Juan Pablo Montoya (met stippelmotief); Felipe Massa (met extra Braziliaanse vlag bovenop)

GP van Japan: Jarno Trulli (tgv prijsvraag).[24]

Seizoen 2006[bewerken]

GP van Australië: Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella (beschilderd door kunstenaar Gary Donnelly)

GP van San Marino: Giancarlo Fisichella. Met Italiaanse vlag aan weerszijden

GP van Monaco: Kimi Raikkonen ('Iceman Monaco'; rood/lichtblauwe uitvoering); Rubens Barrichello (als Tony Kanaan; op zijn beurt droeg Tony Kanaan de helm van Rubens bij de Indy 500).[25]

GP van Groot-Brittannië 2006: Jenson Button (de helm heeft de vlag van St. George als basis tgv het WK voetbal).

GP van Frankrijk: Jarno Trulli ('Campioni del Mondo' tgv WK voetbal); Giancarlo Fisichella ('Italy - World Champions 2006', idem)[26]

GP van Italië: Giancarlo Fisichella (met clublogo AS Roma)

GP van China: Michael Schumacher (met chinese draak-motieven)

GP van Brazilië: Michael Schumacher (wegens laatste race: alle 91 GP-overwinningen en 7 gouden WK-sterren); Rubens Barrichello ('Racing Forever', met handjes; tgv prijsvraag.[27]

Seizoen 2007[bewerken]

GP van Monaco: Lewis Hamilton en Fernando Alonso ('Monaco 07'; met diamanten bezet namens sponsor)

GP van Canada: Jarno Trulli (tgv het winnen van de Giro d'Italia door dorpsgenoot Danilo di Luca)

GP van Groot-Brittannië: Alexander Wurz (letters 'AW' toegevoegd; prijsvraag Hamleys)

GP van Europa: Felipe Massa (met zwarte streep over de helm ter nagedachtenis van 157 slachtoffers vliegramp in Sao Paulo); Nick Heidfeld (met extra Duitse vlag aan de zijkant)

GP van Japan: Jarno Trulli (met sakura bloemen tgv ontwerpwedstrijd)

GP van Brazilië: Robert Kubica; Rubens Barrichello (helm met thermisch effect)

noot: gedurende 2007 dragen enkele coureurs, onder wie Rubens Barrichello en Nick Heidfeld, thermische helmen die al naar gelang de temperatuur van kleur verwisselen

Seizoen 2008[bewerken]

GP van Spanje: Rubens Barrichello (dezelfde helm als in Brazilië 2007).[28]

GP van Turkije: Rubens Barrichello ('257'; zijn 257e race, en daarmee recordhouder in de F1).

GP van Monaco: Lewis Hamilton en Heiki Kovalainen (beider namen in diamanten gezet); Kimi Raikkonen ('Monaco' boven en achter); Giancarlo Fisichella ('200 GP Monaco 2008'; tgv zijn 200e race); Nelson Piquet jr. (met diagram van het circuit bovenop).op[29]

GP van Groot-Brittannië: Jenson Button (tgv prijsvraag; met grote Britse vlag aan de zijkant)

GP van Duitsland: Nick Heidfeld (wit, met duitse vlag aan weerszijden); Adriaan Sutil

GP van Europa: alle coureurs rijden met Spaans vlaggetje op de helm, ter nagedachtenis aan het verongelukken van Spaans vliegtuig te Barajas met 153 slachtoffers

GP van Italië: Robert Kubica ('Monza special'; met Italiaanse vlag vanwege eerst behaalde podium in Italië in 2006 en verhuizing naar Italië op 13-jarige leeftijd: Monza dus zijn thuisrace)

GP van Japan: Jarno Trulli (met Fujiyama tgv ontwerpwedstrijd); David Coulthard (ter nagedachtenis aan Colin McRae in diens kleuren)

GP van Brazilië: Rubens Barrichello (als Ingo Hoffmann); Nelson Piquet jr. (met Braziliaanse vlag bovenop en aan de zijkant)

Seizoen 2009[bewerken]

GP van Monaco: Lewis Hamilton ('1') en Heiki Kovalainen ('2'); beide startnummers met diamanten bezet)

GP van Groot-Brittannië: Jenson Button ('Push the Button' tgv prijsvraag)[30]; Lewis Hamilton (met Britse vlag bovenop)

GP van Duitsland: Timo Glock ('Kids School' tgv prijsvraag Panasonic)[31], Nick Heidfeld (tgv prijsvraag).[32][33]

GP van Europa: Rubens Barrichello (met beterschapswens voor Felipe Massa [zie: Ongelukken]).[34]

GP van Japan: Jarno Trulli (tgv ontwerpwedstrijd)

GP van Brazilië: Rubens Barrichello (' Batavo', oranje boven-en onder met wit; ontworpen door zijn zoon).[35]

Seizoen 2010[bewerken]

GP van Monaco: Lewis Hamilton en Jenson Button ('08' en '09', cijfers voor beide wereldkampioenen met diamanten bezet, maar niet gedragen); Lewis Hamilton ('Casino'); Vitantonio Liuzzi ('Euro'; goudkleurig met eurobiljetten); Jarno Trulli

GP van Europa: Luca di Grassi (tgv WK voetbal)

GP van Groot-Brittannië: Lewis Hamilton (met Britse vlag en de vlag van Grenada op zij-en bovenkant)

GP van België: Bruno Senna (aankondiging ontwerpwedstrijd; compleet geel met getal '50' achterop); Rubens Barrichello (300e GP).[36]

GP van Italië: Vitantonio Liuzzi ('Spaghetti Gangsta')

GP van Japan: Jenson Button (met Japanse vlag aan zijkant)

GP van Brazilië: Bruno Senna ('50' tgv ontwerpwedstrijd oom Ayrton 50 jaar); Jenson Button (met Japanse tekst); Lucas di Grassi (met extra Braziliaanse vlag); Rubens Barrichello (blauw van boven, groen van opzij).

Seizoen 2011[bewerken]

GP van Australië: Jarno Trulli (tgv hulp slachtoffers aardbeving Japan)

GP van Spanje: Vitantonio Liuzzi (' Captain Tonio' )

GP van Monaco: Fernando Alonso (goudkleurig); Lewis Hamilton ('Lewis' in diamant, met dobbelstenen bovenop) en Jenson Button (de naam Button in japanse tekens geschreven en in diamant bezet, Japanse vlag boven-en achterop); Vitantonio Liuzzi (met gouden munten en 'Monte Carlo' overdwars); Rubens Barrichello (ontwerp van zijn zoon); Jerome d'Ambrosio

GP van Europa: Vitantonio Liuzzi ('El Tonio Ole')

GP van Groot-Brittannië: Lewis Hamilton ('Silverstone': met Britse vlag en de vlag van Grenada op boven-en achterkant); Paul di Resta (met Schotse en Britse vlag)

GP van Duitsland: Nick Heidfeld (winnaar ontwerpwedstrijd)[37]; Vitantonio Liuzzi (Tonio cosmic')

GP van België: Michael Schumacher ('Golden Twenties': 21 K gouden helm tgv 20 jaar in de F1: 1991-2011)

GP van Italië: Vitantonio Liuzzi ('The Italian Geniuses': thema 150 jaar unificatie Italië, en tgv 75e GP)[38]; Vitaly Petrov (ongespoten zwart ter herinnering aan vliegtuigongeluk bij Yaroslavl); Rubens Barrichello; Nico Rosberg (meer geel van kleur)[39]

GP van Singapore: Fernando Alonso (goudkleurig; dezelfde als te Monaco); Rubens Barrichello

GP van Japan: Jenson Button ('Support Japan', dezelfde als Monaco maar zonder diamanten); Jarno Trulli (dezelfde Japanse thema-helm zoals gebruikt in Australië); Vitantonio Liuzzi ('Embracing Japan', met tekst 'We are here with Japan' ter herinnering aan slachtoffers aardbeving Japan)[40]; Kamui Kobayashi

GP van Korea: Bruno Senna ('Senna Tri Campaign'; drie wereldtitels oom Ayrton)

GP van India: een aantal coureurs onder wie Webber, Hamilton, Button, Alonso en Massa dragen speciale stickers als eerbetoon aan overleden coureurs Dan Wheldon en Marco Simoncelli ('58'). En daarnaast: Jarno Trulli ('Goodbye Marco': helmontwerp van Marco Simoncelli); Lewis Hamilton ('Bob Marley'; beeltenis van overleden reggae-zanger bovenop); Narain Karthikiyan ('Welcome to India'); Rubens Barrichello (helmontwerp van kartmentor Renato Russo)

GP van Abu Dhabi: Lewis Hamilton (vergulde of gouden editie)[41]

GP van Brazilië: Lewis Hamilton (tribuut aan Ayrton Senna), Rubens Barrichello (idem; vgl. 1995), Bruno Senna (idem), Luca di Grassi, Kamui Kobayashi ('Music for Relief': ontwerp van Linkin Park) [42][43]; Vitantonio Liuzzi; Felipe Massa (gouden editie, met Ferrari-logo, ter ere van zijn 100e GP voor Ferrari)[44][45]; Sergio Perez (vergulde editie); Jerome D'Ambrosio

Seizoen 2012[bewerken]

GP van Australië: Lewis Hamilton ('Round 1' achterop, met Australische vlag aan de zijkanten)

GP van China: Lewis Hamilton (varend in jonk met de skyline van Sjanghai op de achtergrond)

GP van Monaco: Fernando Alonso (gouden helm), Kimi Raikkonen (als James Hunt), Jean-Eric Vergne (als Jean Alesi), Romain Grosjean (rood/goud), Charles Pic ('Monaco 70'), Sergio Perez ('Chespirito'), Pastor Maldonado ('The Earth Beat')

GP van Canada: Romain Grosjean ('Silver bullet': met boodschap voor Guillaume Moreau)[46]

GP van Groot-Brittannië: de meeste coureurs dragen een sterretje op de helm, het symbool van Maria de Villota (zie Bird strikes). En verder: Lewis Hamilton (met grote Britse vlag bovenop en achterop Britse vlag en vlag van Grenada); Paul di Resta (met mix van Schotse en Britse vlag), Pastor Maldonado (met Britse vlag en thema)

GP van Hongarije: Lewis Hamilton (met tekst 'Go Team Grenada Go Team GB' bovenop tgv Olympische Spelen); Jenson Button (met Britse vlag bovenop en tekst 'Go Team GB')

GP van België: Michael Schumacher (in platina uitgevoerd tgv zijn 300e GP); Pastor Maldonado (met extra zwarte rouwband bovenlangs wegens ongeluk met olieboorplatform in Venezuela)[47]

GP van Italië: Lewis Hamilton (met Italiaanse vlag)[48]; Pastor Maldonado (' The Air'; met tekst ' Less trouble, more speed' en 'Monza temple of the fastest')[49]

GP van Singapore: Mark Webber (tgv prijsvraag)[50], Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Sebastiaan Vettel ('LED' lampjes in vorm van sterrenbeeld familie); Romain Grosjean (ook de volgende race gebruikt)

GP van Japan: Jenson Button (met draak tegen achtergrond van Japanse vlag)

GP van Korea: Kamui Kobayashi

GP van India: Lewis Hamilton (met Indiase symbolen)[51]

GP van Abu Dhabi: Lewis Hamilton (vgl. Abu Dhabi 2011)

GP van Amerika: Lewis Hamilton ('H.A.M.' in plaats van Hamilton achterop - later verwijderd - en met Amerikaanse vlag aan weerszijden)[52]; Sergio Perez (alleen kleuren van Mexico=groen-wit-oranje); Pastor Maldonado

GP van Brazilië: Felipe Massa (oranje/blauw kleurenschema ipv geel/blauw, als eerbetoon aan zijn vader)[53]; Lewis Hamilton ('Thank You McLaren', met Braziliaanse vlag bovenop); Romain Grosjean (zilveren uitvoering, met gezichtjes bovenop); Michael Schumacher (met afscheidsboodschap voor zijn fans: 'Life is about passions, thank you for sharing mine')

noot: in de laatste drie wedstrijden van het seizoen droeg Bruno Senna een aparte helm namens sponsor Gillette ('Fusion Proglide') noot: Romain Grosjean droeg dezelfde, andere helm in Canada, Europa en Japan

Seizoen 2013[bewerken]

GP van Australië: Felipe Massa ('Barao'; afscheidsgroet aan Wilson Fittipaldi sr.)[54]

GP van Maleisië: Guido van der Garde (met Maleise tijger bovenop in bladgoud en meer oranje ipv zwart-wit)[55][56]

GP van Bahrain: Jenson Button en Sergio Perez; sponsor logo Zain ipv Vodafone bij McLaren [57]; Romain Grosjean (ter ere van zijn eerste podiumfinish een jaar eerder)[58]

GP van Monaco: Fernando Alonso ('Monaco': goud met wit; 32 GP overwinningen als puzzelstukken); Lewis Hamilton ('Monaco': vnl in geel; cartoon met zichzelf, vriendin Nicole Scherzinger en hond Roscoe in cabrio achterop helm); Kimi Raikkonen ('Kimi on the hunt'; tribuut James Hunt 1976 wereldkampioen)(de woorden 'Kimi on the hunt' na eerste twee trainingen weggehaald wegens het reclameverbod van FOM)[59]; Paul di Resta (speelkaarten bovenop); Jules Bianchi (zilveren sterretjes bovenop); Pastor Maldonado ('No points no party': met embleem achterop van Sainte Devota de Monaco); Sergio Perez ('Monaco': links rood, rechts groen en achterop danseressen, kaarten en dobbelstenen); Romain Grosjean ('Monaco' in band zijdelings, met kaartspeler); Daniel Ricciardo ('Monaco' bovenop, met afbeelding haven rondom en veel glitter); Jean-Eric Vergne (tribuut Francois Cevert tgv diens 40-jarig overlijden); Adrian Sutil (met Uruguayaanse vlag bovenop ter ere van zijn vader)

GP van Groot-Brittannië: Jenson Button en Sergio Perez; interactief logo sponsor Mobil [60]

GP van Hongarije: Adrian Sutil; 2 speciale helmen tgv 100e GP[61]

GP van België: Guido van der Garde (kleuren rood-wit-blauw)[62]

GP van Singapore: Guido van der Garde (compleet wit)[63][64]Romain Grosjean (verchroomd?); Adrian Sutil (glitter); Lewis Hamilton (wit exemplaar)[65] ; Pastor Maldonado (andere bovenkant?)[66]; Jean-Eric Vergne (helm licht op in het donker)[67]

GP van Japan: Jenson Button (met sumo worstelaars bovenop en draken en japanse vlag achterop)[68] Wegens het overlijden van testcoureur Maria de Villota dragen de meeste coureurs een klein rouwteken op de helm gedurende de race.

GP van India: Jenson Button (tribuut aan Sean Edwards bovenop) [69]; Sergio Perez (idem); Fernando Alonso ('1571': tgv behalen hoogste aantal WK-punten ooit)[70]

GP van Amerika: Lewis Hamilton (hoofdzakelijk in rood-zwart-wit uitgevoerd; eerbetoon zanger Michael Jackson, met tekst 'We'll always love you. Rest in Peace MJ' en afbeelding gezicht zanger bovenop, en zanger in silhouet aan de zijkant); Romain Grosjean (verchroomd design, met rood-blauwe banen overlangs, en tekst 'Steve McQueen' met afbeelding aan de zijkant en 'Com'on' aan de voorkant; de helm doet overigens sterk denken aan die van Francois Cevert); Sergio Perez (kleuren groen-wit-rood langszij en bovenop Mexicaanse vlag)[71] [72]; Giedo van der Garde (bontgekleurd, deels met stippen (letters en cijfers), en met tekst 'Giedo' in grote letters aan de zijkant)[73]; Esteban Gutierrez (glitteruitvoering in goud en rood, met kleuren Mexicaanse vlag achterop en onder het vizier, en tekst 'Vamos Mexico' bovenop); Jean-Eric Vergne (hoofdzakelijk blauw-groen met sterrenmotief, met links de Amerikaanse vlag (blauwe kant) en rechts de Braziliaanse vlag (groene kant), en sheriff-ster bovenop)[74]

GP van Brazilië: Mark Webber (met wit kruis op de voorkant, als teken van zijn laatste GP)[75]; Felipe Massa (uitvoering in rood, met successen Ferrari in statistiek achter en boodschap 'Grazie Ferrari')[76]; Lewis Hamilton (hoofdzakelijk in geel-groen-blauw, geel-groen bovenop, beeltenis Jezus-beeld Rio, naam Hamilton en vlag Brazilië achterop, wapenspreuk Brazilië aan de zijkant)[77]

Seizoen 2014[bewerken]

GP van Bahrain: Romain Grosjean (wit, ivm avondrace)[78]

GP van Maleisië: de meeste coureurs dragen als eerbetoon van de vermiste vlucht met het toestel van Malaysia Airlines de sticker 'Pray for MH370' op de helm. [79]

GP van Spanje: Adrian Sutil (geïnspireerd door Anton Gaudi) [80]

GP van Monaco: Sergio Perez [81][82]; Adrian Sutil en Esteban Gutierrez (ontwerpen van Romero Britto; te veilen voor een goed doel: Cure Cancer Now) [83][84]; Magnus Ericsson (eerbetoon aan Ronnie Peterson)[85]; Valteri Bottas (rood-witte ruiten bovenop en tekst 'Racing in the Streets Monaco', met diagram circuit Monaco achterop plus glitter)[86]; Daniel Ricciardo ('Monaco' in grote letters in onderste band plus tekst Sir Jack Brabham 1926-2014 als eerbetoon achterop aan de bovenkant); Jenson Button en Kevin Magnussen (aangepast sponsorlogo Johnnie Walker in zwarte band om de helm)[87]; Romain Grosjean (extra woorden sponsor Total bovenop); Adrian Sutil

GP van Groot-Brittannië: Jenson Button (#PinkforPapa: helmdesign in roze uitgevoerd, met achterop afbeelding Papa Smurf en tekst RIP PAPA als tribuut aan overleden vader) [88]; Felipe Massa (200 in cijfers bovenop de helm ter ere van 200e GP)[89]

GP van Duitsland: Nico Rosberg (zwarte helm met gouden letters langszij en Duitse vlag met vier sterren bovenop, ter ere van WK voetbal)[90]; Adrian Sutil (witblauw geblokt bovenop met gouden omranding en donkerblauw langszij; landsvlag van de Duitse deelstaat Beieren)[91]

GP van Italië: Lewis Hamilton (tekst Still I Rise achterop)[92]

GP van Singapore: Daniel Ricciardo (extra glitter); Valtteri Bottas (vlag van Singapore bovenop, grijs glittervlak ipv wit langszij, lichtblauw glitter ipv donkerblauw van voren, tekst Singapore 19-21 september 2014 met silhouet van de stad achterop); Kevin Magnussen (extra glitter aan zij-en bovenkant)[93] Jean-Eric Vergne (lichtblauwe uitvoering, tevens oplichtend)[94]; Daniil Kvyat

GP van Japan: Jenson Button (logo "JB" met japanse ondertiteling en japanse draakmotieven)[95] ; Kevin Magnussen (naam in het japans)[96]; Adrian Sutil (van voren drie strepen van donkerrood-wit-lichtrood; aan de donkere kant langszij kleurrijk design)[97]

GP van Rusland: Daniil Kvyat (metallic rode band overdwars met slogan Sochi 2014 op de kin en blauwe metallic band langszij); alle coureurs dragen de sticker "Forza Jules" op hun helm uit sympathie voor het ongeval met Jules Bianchi tijdens de GP van Japan

GP van Amerika: Romain Grosjean (op de zijkant afbeeldingen en tekst 'Le Blanc Episodes', als verwijzing naar acteur Matt Le Blanc (van wie hij een fan is))

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. http://hethistorischatelier.blogspot.nl/2013/02/wereldprimeur-gp-van-zandvoort-1968-1.html
 2. http://f1nostalgia.blogspot.nl/2008/12/loucuras-humor-e-acasos-capacetes.html
 3. http://www.collectorstudio.com/index.cfm/ID/15/itemID/4793/details/1?cl=
 4. http://www.jackyickxbook.com/
 5. http://www.motorsport.com/f1/photo/main-gallery/giancarlo-fisichella-s-helmet-after-the
 6. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-cambridgeshire-18711127
 7. http://www.yallaf1.com/2012/07/06/drivers-call-on-f1-to-analyse-safety-implications-of-de-villota-accident/
 8. http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/jul/26/felipe-massa-formula-one-safety
 9. http://www.motorsport.com/f1/news/bird-hits-rosberg-s-helmet-in-bahrain-practice/
 10. http://www.urban75.net/forums/threads/f1-2012.285336/page-17
 11. http://richardsf1.com/2010/04/27/its-helmut-markos-birthday-today/
 12. http://www.autoweek.com/article/20130921/f1/130929956
 13. http://browse.deviantart.com/art/Rubens-Barrichello-Brazil-1995-354602302
 14. http://hethistorischatelier.blogspot.nl/2012/03/de-geschiedenis-van-de-racehelm-de.html
 15. http://www.fairholmedesigns.co.uk/content7d.htm
 16. http://www.f1-photo.com/Photo/Schumacher_1998_Japan_05_PHC.jpg/Search:Event:Japan%20Year:1998/p23x20
 17. http://www.motorsport.com/f1/photo/main-gallery/rubens-barrichello-helmet-special-brazilian-gp-1
 18. http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/51719/kimi-draagt-speciaal-voor-monaco-ontworpen-helm/
 19. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/motorsport/formula_one/3884511.stm
 20. http://www.formula1.com/news/headlines/2004/8/2023.html
 21. http://www.fairholmedesigns.co.uk/content7b.htm
 22. http://www.crash.net/f1/picturearchive/0/13/2004+formula+one/669/photos.html
 23. http://www.grandprixgames.org/read.php?4,333932,336395
 24. http://www.f1fanatic.co.uk/2009/11/17/toyota-in-f1-2001-2009-in-pictures/2005_trulli_toyo/
 25. http://www.formula1.com/news/headlines/2006/9/4899.html
 26. http://www.motorsport.com/f1/photo/main-gallery/giancarlo-fisichella-with-special-edition-helmet-for-italy-s-win-at-the-world
 27. http://www.flickr.com/photos/26364722@N00/3402565974/in/set-72157615309073382
 28. http://www.flickr.com/photos/26364722@N00/3402566546/in/set-72157615309073382
 29. http://www.f1wolf.com/2008/05/2008-monaco-f1-gp-helmet-specials.html
 30. http://www.f1fanatic.co.uk/2009/06/18/jenson-button-to-use-fans-helmet-design/
 31. http://www.autoevolution.com/news/glock-raises-more-than-9000-for-the-un-9004.html
 32. http://www.f1fanatic.co.uk/2009/07/10/special-helmets-for-glock-and-heidfeld/
 33. http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/design-wettbewerb-heidfeld-mit-neuem-helm-am-ring-1346890.html
 34. http://www.f1fanatic.co.uk/2009/08/22/tribute-to-massa-on-barrichellos-helmet/
 35. http://www.insidesaopaulo.com/2009_10_01_archive.html
 36. http://wtformula1.tumblr.com/post/1020453855
 37. http://www.yallaf1.com/2011/07/23/heidfeld-f1-drivers-must-accept-team-orders/
 38. http://www.f1fanatic.co.uk/2011/09/08/liuzzis-helmet-toro-rossos-sponsor/formula-one-world-championship-rd-13-italian-grand-prix-preparations-monza-italy-thursday-8-september-2011-7/
 39. http://wtf1.co.uk/grande-drivers-sport-new-helmets-at-monza/
 40. http://www.formula1onlive.com/2011/10/vitantonio-liuzzis-special-helmet-for.html
 41. http://www.f1fanatic.co.uk/2011/11/13/2011-abu-dhabi-grand-prix-pictures/motorsports-fia-formula-one-world-championship-2011-grand-prix-of-abu-dhabi-43/
 42. http://en.espnf1.com/f1/motorsport/image/66155.html
 43. http://www.crash.net/f1/news/175783/1/kobayashi_helmet_proves_charity_success.html
 44. http://www.grandprix247.com/2011/11/25/practice-2-hamilton-ends-day-one-fastest/
 45. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/271985/variety-of-special-helmets-on-show-in-brazil/
 46. http://www.romaingrosjean.com/2012/06/08/silver-bullet-new-helmet-design-for-romain-grosjean-in-canada/?lang=en
 47. http://grandprix20.com/2012/09/02/pastor-maldonado-helmet-tribute-for-fire-victims-in-venezuela/
 48. http://grandprix20.com/2012/09/09/pastor-maldonado-and-lewis-hamilton-with-new-helmets-today/
 49. http://www.f1fanatic.co.uk/2012/09/07/2012-italian-grand-prix-practice-pictures/sony-dsc-13/
 50. http://www.redbull.com/cs/Satellite/en_INT/Article/Mark-Webber-reveals-winning-helmet-design-F1-Singapore-Grand-Prix-021243246617449
 51. http://richardsf1.com/2012/10/26/hamilton-unveils-indian-gp-inspired-helmet/
 52. http://www.dailymail.co.uk/sport/formulaone/article-2234549/Lewis-Hamilton-forced-helmet-row-McLaren-star-left-red-faced-offensive-message.html
 53. http://www.f1fanatic.co.uk/2012/11/22/massa-wearing-helmet-inspired-father-home-race/
 54. http://formula1.ferrari.com/news/australian-gp-memory-barone
 55. http://www.racexpress.nl/index.php?nav=Artikel&nid=48315
 56. http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/291988/van-der-garde-met-speciale-helm-in-maleisie/
 57. http://autoracesponsor.co.uk/2013/04/19/zain-replaces-vodafone-as-mclaren-sponsor-for-bahrain-grand-prix/
 58. http://f1junkie.com/2013/04/18/new-helmet-design-for-romain-grosjean-at-the-bahrain-grand-prix/
 59. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/295097/raikkonen-modifies-monaco-helmet-design/
 60. http://f1pulse.com/news/2013062847/buttons-helmet-goes-interactive-for-british-gp
 61. http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/298261/sutil-rijdt-in-hongarije-met-speciale-helm/
 62. http://www.f1today.net/nl/nieuws/van-der-garde-kleurt-helm-rood-wit-en-blauw-voor-belgi
 63. http://instagram.com/p/ecpqh0H6ji/
 64. http://www.caterhamf1.com/gallery/2013/giedo-van-der-garde-singapore-crash-helmet
 65. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/09/22/drivers-special-singapore-helmets-in-pictures/hami-helm-sing-2013-1/
 66. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/09/21/2013-singapore-grand-prix-qualifying-in-pictures/2013-singapore-grand-prix-saturday-5/
 67. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/09/22/drivers-special-singapore-helmets-in-pictures/
 68. www.sports247.my/2013/10/buttons-special-helmet-for-japan-gp/
 69. https://twitter.com/McLarenF1/status/393610259559768064/photo/1
 70. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/10/22/alonso-to-celebrate-points-record-on-indian-gp-helmet/
 71. http://sergioperez.mx/en/casco-edicion-especial-gp-estados-unidos/
 72. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/11/16/drivers-sport-special-helmets-for-united-states-gp/
 73. https://twitter.com/GvanderGarde/status/401069343867666432/photo/1
 74. https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1400370_631370160238146_1226170948_o.jpg
 75. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/11/22/soggy-start-to-practice-is-led-by-mercedes/f1-grand-prix-of-brazil-practice-71/
 76. http://grandprix247.com/2013/11/22/massa-to-race-with-special-helmet-livery-for-final-race-with-ferrari/
 77. http://www.f1fanatic.co.uk/2013/11/23/2013-brazilian-grand-prix-qualifying-in-pictures/merc-hami-inte-2013-7/
 78. http://www.romaingrosjean.com/2014/04/03/loud-and-clear-2014-bahrain-grand-prix-audio-quotes/?lang=en
 79. http://www.f1today.net/nl/nieuws/teams-en-coureurs-gedenken-passagiers-vlucht-mh370
 80. http://wtf1.co.uk/sutil-gaudi-helme/
 81. http://sergioperez.mx/en/casco-edicion-especial-monaco-2014/
 82. http://www.f1fanatic.co.uk/2014/05/22/live-2014-monaco-grand-prix-second-practice/motor-racing-formula-one-world-championship-monaco-grand-prix-thursday-monte-carlo-monaco-34/
 83. http://www.grandprix247.com/2014/05/19/sauber-drivers-to-wear-special-monaco-helmets-for-good-cause/
 84. http://www.crash.net/f1/news/204677/1/sauber-pair-go-pop-with-special-monaco-helmets.html
 85. http://www.gpupdate.net/en/f1-news/310988/
 86. https://twitter.com/ValtteriBottas/status/469365526301794304/photo/1
 87. http://www.flagworld.com/news/2014/05/22/mclaren-mercedes-to-feature-unique-johnnie-walker-livery-for-the-monaco-grand-prix/
 88. http://www.dailymail.co.uk/sport/formulaone/article-2680160/Jenson-Button-reveals-special-pink-helmet-British-Grand-Prix-honour-fathers-memory.html
 89. http://www.dailymail.co.uk/sport/formulaone/article-2680595/Felipe-Massa-suffers-huge-shunt-practice-British-Grand-Prix-Silverstone.html
 90. http://www.dailymail.co.uk/sport/formulaone/article-2695610/Nico-Rosberg-forced-design-World-Cup-helmet-German-GP-copyright-issues.html
 91. http://www.pinterest.com/gilles27/f1-2014-driver-helmets/
 92. http://f1madness.co.za/f1-2014-italian-gp-preview-f1-readies-monza-mania/
 93. https://www.facebook.com/568787856560955/photos/a.568790746560666.1073741828.568787856560955/587499851356422/?type=1&theater
 94. http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/316500/
 95. http://www.f1fanatic.co.uk/2014/10/03/2014-japanese-grand-prix-practice-pictures/jenson-button-in-the-garage-3/
 96. https://twitter.com/PFF1/status/517613303506690048
 97. http://www.f1fanatic.co.uk/2014/10/03/2014-japanese-grand-prix-practice-pictures/japanese-gp-friday-031014-9/