Radio Free Europe/Radio Liberty
Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is een radio- en communicatie-station dat in 1976 ontstond uit een fusie van Radio Free Europe (uit 1949) en Radio Liberty (uit 1953).
Radio Free Europe werd in 1949 in Berlijn gesticht door de National Committee for a Free Europe, onderdeel van de CIA. Deze Free Europe Committee, destijds onder leiding van John Foster Dulles, was een van vele middelen in de Amerikaanse ideologische strijd tegen het communisme. Veel radiostations waren in de beginjaren dan ook gevestigd in Oost-Europa. De organisatie is tegenwoordig verspreid over Europa en het Midden-Oosten.
Er wordt meer dan 1000 uren per week uitgezonden, in 28 talen, via korte golf, AM, FM en internet. De organisatie is gebaseerd op het aanprijzen van de waarden van de democratie en instellingen, door het verspreiden van feitelijke informatie en ideeën. De bronnen blijven in rapportages vaak anoniem gezien de consequenties van samenwerking met RFE. In sommige landen zoals Iran en Oezbekistan is de organisatie verboden, maar ook in andere landen lopen verslaggevers van de organisatie gevaar voor arrestatie. Redenen voor de blokkering zijn onder andere dat RFE veel aandacht besteedt aan de rechten van minderheden en zeer kritisch is over de betreffende regeringen.
Op 21 februari 1980 blies Carlos de Jakhals het hoofdkantoor van Radio Free Europe in München op. Het station zond informatie uit over de vlucht van de Roemeense generaal Pacepa.
Radio Free Europe is gevestigd in Praag.
Pals Costa Brava Catalonië
[bewerken | brontekst bewerken]Vijftig jaar lang bestookten de Amerikanen van hieruit het Oostblok met westerse standpunten. Bij het strand van Pals (Spanje) werd een deel van de Koude Oorlog uitgevochten. Meteen achter de duinen bij het dorpje Playa de Pals aan de Costa Brava, langs het brede zandstrand, piekten de hoge zendmasten van Radio Liberty hoog boven de pijnbomen uit. In slagorde opgesteld langs de wijde baai, zonden ze tot voor kort in tal van talen hun 'boodschap van hoop' uit tot diep achter het IJzeren Gordijn, met de blauwe Middellandse Zee als klankbord.
Moskou
[bewerken | brontekst bewerken]Na de mislukte staatsgreep in augustus 1991 gaf de nieuwe Russische president Boris Jeltsin Radio Liberty toestemming zich in Moskou te vestigen. Hij was onder de indruk van de feitelijke en waarheidsgetrouwe verslaglegging door de zender tijdens de recente gebeurtenissen.
Aan de uitzendingen vanuit Moskou kwam een einde tijdens de Russische inval in Oekraïne. Op 4 maart 2022 vroeg de Russische regering het faillissement van de zender aan vanwege de vele openstaande boetes. Radio Liberty had namelijk sinds 2017 geweigerd om bij elk item te melden dat ze een "buitenlandse agent" waren, zoals de wet sindsdien voorschreef. Daar kwam in 2022 nog bij, dat de afzonderlijke redacteuren ook bij elke post op de sociale media moesten vermelden, dat ze buitenlandse agenten waren.[1]
Onderscheidingen
[bewerken | brontekst bewerken]- 2002: Four Freedoms Award voor vrijheid van meningsuiting
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- (en) Officiële website
- (en) Radiostation Pals ('virtueel museum')
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Groot Koerkamp, Geert, Opgericht na de dood van Stalin, onder Poetin gaat het licht uit: dit was Radio Liberty vanuit Moskou. De Volkskrant (9 maart 2022). Gearchiveerd op 10 maart 2022. Geraadpleegd op 9 oktober 2023.