Radio Free Europe/Radio Liberty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebouw van Radio Free Europe in Praag

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is een radio- en communicatie-station dat in 1976 ontstond uit een fusie van Radio Free Europe (uit 1949) en Radio Liberty (uit 1953).

Radio Free Europe werd in 1949 in Berlijn gesticht door de National Committee for a Free Europe, onderdeel van de CIA. Deze Free Europe Committee, destijds onder leiding van John Foster Dulles, was een van vele middelen in de Amerikaanse ideologische strijd tegen het communisme. Veel radiostations waren in de beginjaren dan ook gevestigd in Oost-Europa. De organisatie is tegenwoordig verspreid over Europa en het Midden-Oosten.

Er wordt meer dan 1000 uren per week uitgezonden, in 28 talen, via korte golf, AM, FM en internet. De organisatie is gebaseerd op het aanprijzen van de waarden van de democratie en instellingen, door het verspreiden van feitelijke informatie en ideeën. De bronnen blijven in rapportages vaak anoniem gezien de consequenties van samenwerking met RFE. In sommige landen zoals Iran en Oezbekistan is de organisatie verboden, maar ook in andere landen lopen verslaggevers van de organisatie gevaar voor arrestatie. Redenen voor de blokkering zijn onder andere dat RFE veel aandacht besteedt aan de rechten van minderheden en zeer kritisch is over de betreffende regeringen.

Op 21 februari 1980 blies Carlos het hoofdkantoor van Radio Free Europe in München op. Het station zond informatie uit over de vlucht van de Roemeense generaal Pacepa.

Radio Free Europe is gevestigd in Praag.

Pals Costa Brava Catalonië[bewerken | brontekst bewerken]

Vijftig jaar lang bestookten de Amerikanen van hieruit het Oostblok met westerse standpunten. Bij het strand van Pals (Spanje) werd een deel van de Koude Oorlog uitgevochten. Meteen achter de duinen bij het dorpje Playa de Pals aan de Costa Brava, langs het brede zandstrand, piekten de hoge zendmasten van Radio Liberty hoog boven de pijnbomen uit. In slagorde opgesteld langs de wijde baai, zonden ze tot voor kort in tal van talen hun 'boodschap van hoop' uit tot diep achter het IJzeren Gordijn, met de blauwe Middellandse Zee als klankbord.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

2002: Four Freedoms Award voor vrijheid van meningsuiting

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]