Rai 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rai Tre)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van Rai 3 sinds 11 september 2016

Rai 3 (ook bekend als Rai Tre) is de derde televisiezender van de Radiotelevisione Italiana (Rai), de Italiaanse publieke omroep. Rai 3 begon met uitzenden op 15 december 1979. Tot 1982 heette de zender Rete 3. De programma's die worden uitgezonden zijn meer georiënteerd op informatie dan op entertainment. Bij deze zender gaat het meer om de (publieke) kwaliteit dan de kijkcijfers. Naast Rai 3, bestaan inmiddels ook de themazenders Rai 4, Rai 5, Rai News 24 alsmede Rai Movie, Rai Scuola, Rai Storia en Rai Sport.

Het begin[bewerken]

Rai 3 is ontstaan dankzij de hervorming van de RAI in 1975, na meer dan een jaar van experimenten is Rai 3 op 15 december 1970 om 18:30 uur begonnen met eigen reguliere programma’s, een half uur voor het debuut van TG3. Het hoofd van de zender was Giuseppe Rossini. Directeur van TG3 was Biagio Agnes, mededirecteur Sandro Curzi, onderdirecteuren Alberto La Volpe en Orazio Guerra.

In het begin bereikte de service alle hoofdsteden van de regio’s en 45% van de Italiaanse bevolking. De programmering lag rond de 5 en de 7 uur per dag, over het algemeen besteed aan programma’s verzorgd door het departement van onderwijs. Het televisiejournaal had één enkele avondeditie van 30 minuten. Rete 3 en TG 3 maakten veel gebruik van de videomagnetische registratie (RVM). Het televisiejournaal begon met 10 minuten van landelijke verspreiding van Italiaanse en buitenlandse informatie, dit werd verzorgd door een centraal Romeinse redactie. Er volgden 20 minuten zelfstandig geproduceerd door de regionale redactie. De Romeinse redactie had elke week plaats voor twee programma’s van een uur, voor verdieping (verantwoordelijke Cesare Viazzi) en voor sport (verantwoordelijke Aldo Biscardi). In het uitzendschema van Rete waren er op de regionale zenders twee keer per week een half uur gereserveerd, zodat ze programma’s over lokale onderwerpen konden maken en verspreiden. In 1982 werd Rete 3 omgedoopt in Rai Tre,dit ging samen met het bedenken van haar logo, de groene tetraëder. Biagio Agnes werd genomineerd als de eerste algemene adjunct-directeur (juni 1980), later als directeur van de RAI(1982-1990). In het bestuur van de TG3, in 1980, werd hij opgevolgd door Luca Di Schiena.

De hervorming van 1987[bewerken]

Op 9 april 1987 werd de hervorming gerealiseerd die de programmering van Rai Tre gelijk maakt aan de andere televisiezenders, de TG3 verdelend in twee verschillende onafhankelijke takken: de TG3 (met directeur Sandro Curzi) naast TG1 en TG2, terwijl de ‘testata per l’informazione regionale’ (TIR, met directeur Piervincenzo Porcacchia) ontstond voor het vormen van alle journalistieke en regionale redacties met de respectievelijke televisie- en radiojournaals. Sinds 1987, met het toevertrouwen van het bestuur van het netwerk aan Angelo Guglielmi (met adjunct-directeur Stefano Balassone) en van het televisiejournaal aan Alessandro Curzi, passeren Rai Tre en TG3 de controle van de Democrazia Cristiana op het Partito Comunista Italiano.Dit na de goedkeuring van het decreet van Berlusconi.

Rai 3 vandaag[bewerken]

Met de reorganisatie van 1999, wordt Rai 3 een aanbod gedaan die meer onafhankelijke service en minder partijdigheid voor de Partito Democratico inhield, ook met het oog op de mogelijke oprichting van een zender vrij van reclame. Deze wordt gefinancierd volgens wettelijke regels (zoals door uitspraken van de Corte costituzionale in 1994 en 2002 was voorzien, maar beiden zijn niet doorgevoerd).

Haar identiteit is echter tamelijk pluriform gebleven, ze zenden verschillende soorten programma’s uit zoals de enquêteprogramma’s (Chi l’ha visto?, Report), culturele geschiedenisprogramma’s, populaire serie’s (Un posto al sole, La squadra, Un caso per due), jongerenprogramma’s (Melevisione, Trebisonda), sport (Giro d’Italia, Tour de France en vaak de Vuelte a España), meer de traditionele, regionale programmering, onder directie van de opnieuw opgekomen TGR. Opmerkelijk is de avondprogrammering met de uitzendingen bedacht door Enrico Ghezzi in Fuori orario. Cose (mai) viste, waarvan de titel een citaat is uit de film Fuori orario van Marin Scorsese, de beelden van de begintune zijn een verwijzing naar L’atalante van Jean Vigo en het liedje is Because the night van Patti Smith. RAI News 24 zendt meer dan TG3 en TGR uit, namelijk 's nachts, van 02 tot 07 uur, 5 uur achter elkaar, van maandag tot vrijdag. De actuele directie bestaat uit directeur Andrea Vianello, en uit adjunct-directeuren Guido Dell'Aquila, Ennio Chiodi, en Fernano Masullo. Sinds 18 mei 2010 heet de zender Rai 3, van 1982 tot 2010 werd het cijfer drie uitgeschreven als Rai Tre in de zenderaanduidingen. In het najaar van 2013 begon Rai 3 HD met uitzendingen van Rai 3 in HD. Deze is via DVB-T en satelliet (via TivuSat) te ontvangen.

Directeuren van Rai 3[bewerken]

Naam Periode
Giuseppe Rossini 1979-1986
Angelo Guglielmi 1987-1994
Luigi Locatelli 1995-1998
Giovanni Minoli 1996-1998
Francesco Pinto 1998-2000
Giuseppe Cereda 2000-2002
Paolo Ruffini 2002-2009
Antonio Di Bella 2009 - 2012
Andrea Vianello 2012 - 2016
Daria Bignardi 2016 - nu

Programma's[bewerken]

Nieuws[bewerken]

 • TG3 (televisiejournaal van Rai 3)
 • TGR (regionale televisiejournaals; afzonderlijke versies van het nieuws voor elke regio)
 • Agora
 • TG 3 Linea Notte
 • Report
 • TeleCamere

Shows[bewerken]

 • Blob
 • Blu Notte - Misteri Italiani
 • Che tempo che fa
 • Chi l'ha visto?
 • Cominciamo Bene
 • Elisir
 • Fuori Orario - Cose (mai) viste
 • Gaia
 • Geo & Geo
 • Mi manda Rai 3
 • Parla con me
 • La Grande Storia
 • Un Giorno in Pretura
 • GLOB, l'oscena del villaggio

Series[bewerken]

 • La Squadra
 • Un Posto al Sole
 • Gowap

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]