Randori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Randori (Japans: 乱取り van ran, 'wanorde' en dori, 'iets vastgrijpen') is een vorm van sparren die wordt toegepast bij zelfverdedigingskunsten zoals het jiujitsu en het judo. Bij deze krijgskunsten wordt er tijdens de randori geen trap-, stoot- of slagtechnieken gebruikt, maar eerder worsteltechnieken, worpen, grepen en klemmen.

In sommige krijgskunsten zoals Kyokushin full contact karate of Kyokushin Budokai Allround Fighting worden eveneens alle stoot- en traptechnieken gebruikt tijdens een Randori.

Randori heeft niet voornamelijk competitie als doel, maar is eerder bedoeld als oefening om samen vaardigheid te krijgen in zelfverdedigingstechnieken. Het 'verliezen' bij een randori kan juist zeer leerzaam zijn, en doorgaans wisselen 'verliezen' en 'winnen' elkaar af tijdens een randori. De bedoeling is niet te veel van kracht gebruik te maken, maar meer van snelheid, een goede uitvoering van technieken, vindingrijkheid en reactievermogen.

Randori kan in zeer veel variaties worden uitgevoerd, bijvoorbeeld als de sensei aangeeft, dat enkel heel bepaalde technieken mogen worden gebruikt, of dat bijvoorbeeld de band van de ander moet worden afgenomen. Het kan plaatsvinden tussen twee of meer personen.

Binnen het aikikai en aikido wordt de term randori ook wel gebruikt voor een vorm van oefening, waarbij een aikidoka zich verdedigt tegen willekeurige aanvallen van verschillende anderen, bijvoorbeeld drie tegenstanders, wat onderdeel kan zijn van een test. In dit geval is er juist geen sprake van sparren.