Rapley-methode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Rapley-methode - in het Engels ook wel baby-led weaning genoemd - is het introduceren van vast voedsel aan een baby door hem/haar uit te dagen te onderzoeken, experimenteren en activiteiten na te apen. Dit in tegenstelling tot het in de meeste kinderdagverblijven nog altijd gebruikelijke toedienen van gepureerde voedingsmiddelen.

De methode wordt in Nederland genoemd naar onderzoekster Gill Rapley. Zij constateerde dat baby's goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze met vast voedsel beginnen, mits ze de gelegenheid daartoe krijgen. En dat het veel gemakkelijker is om vast voedsel te introduceren als de controle aan de baby wordt overgegeven. Ouders die ermee worstelen om hun baby aan een serie voedingsmiddelen te laten wennen of wiens baby moeite had met klontjes in het gepureerde eten, ontdekken dat het antwoord ligt in luisteren naar die baby. Afwachten tot een kind de 6 maanden nadert blijkt het proces bovendien te vergemakkelijken.

Rapley onderzocht tijdens haar Master's onderzoek of baby's spontaan op vast voedsel over zouden gaan, als ze de kans kregen. De conclusie was dat ze dat niet alleen deden, maar dat het een gemakkelijke en leuke weg was voor de ouders. De theorie van 'baby-led weaning' was ontstaan. Deze methode geeft de baby de kans om zelf vast te stellen dat er vele soorten voedsel bestaan. Het ontdekken en proeven maakt onderdeel uit van het gehele ontdekken van de wereld rondom hem of haar heen. De methode speelt in op de aangeboren drang van de baby tot onderzoeken, experimenteren en imiteren.

Literatuur[bewerken]

  • Stefan Kleintjes, 2005, Eten voor de kleintjes. Van borst tot boterham. Lifetime, ISBN 9021580322
  • Stephen Strauss & Clara M. Davis, 2006, The wisdom of letting children choose their own diets. Can Med Assoc J 2006 175: 1199
  • Clara M. Davis, 1939, Results of the self-selection of diets by young children. Can Med Assoc J 1939 41: 257-61
  • Gill Rapley & Tracey Murkett, 2008, Baby-Led Weaning. Helping Your Baby To Love Good Food. ISBN 0091923808.

Zie ook[bewerken]